Filip (KSČM): Protože nevládnete, tak poškozujete občany České republiky

06.11.2019 20:27

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 11. 2019 ke třetímu čtení vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů

Filip (KSČM): Protože nevládnete, tak poškozujete občany České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, už dlouho je po té půlhodině po začátku jednání, kdy se může navrhnout změna pořadů schůze. Těch návrhů moc nepadlo, můžeme je klidně odhlasovat a pokračovat. Ale dovolte mi říct přece jen dvě poznámky.

Tolik farizejství, polopravd a lží, co tady člověk slyší, je neuvěřitelných! (zvýšeným hlasem) Tady jsou dokumenty z let 2008, 2012 a dalších, (potlesk zleva) kdy pracovala ODS tím způsobem, že každého obviňovala! Porušovala jednací řád, jenom, aby prosadila své věci, které měly těžký dopad na občany České republiky! A teď budou někomu vyčítat, že tady chce prosadit nějaký návrh zákona? Prosím vás, o čem to mluvíme! Já bych se snad rozbrečel, když slyším Miroslava Kalouska! To je neuvěřitelné! Kdybych srovnal jeho slova jenom v pátek ráno a v pátek v poledne, tak bych se z toho musel zbláznit! Copak si opravdu nevidíte do úst?

Tady se ještě nestalo, aby se vedla rozprava, která není povolená, neexistuje žádné ustanovení jednacího řádu o rozpravě před závěrečným hlasováním! Žádné ustanovení! Žádná rozprava se nevede. Není v jednacím řádu jediné ustanovení o rozpravě a zatím jsme vždycky respektovali, že poslanecký klub řekne své stanovisko před závěrečným hlasováním. To je úzus, který není popsán, ale je respektován. Ale to stanovisko k tomu, jak bude klub TOP 09 hlasovat, řekl Miroslav Kalousek ve druhé větě svého vystoupení, takže ho známe.

O co tedy jde? V tom tisku 509, dobře, jestli ještě chtějí hovořit další, slyšeli jsme stanovisko KDU-ČSL, slyšeli jsme stanovisko ODS, slyšeli jsme stanovisko TOP 09. O co tedy jde? (zvýšeným hlasem) Proč má být předřazen rodičovský příspěvek před závěrečné hlasování o daňovém balíčku? Protože někdo tady chce obstruovat. Je to nad slunce jasnější a průhlednější než sklo!

On to tady totiž Zbyněk Stanjura říká vždycky nahlas. Vláda neumí vládnout, neumí prosadit vlastní návrh zákona. Jak toho pravicová opozice dosáhne? Že samozřejmě bude obstruovat tím, že celý pátek vyčlení pro třetí čtení, bude tady navrhovat pozměňovací návrhy k programu, třicet sedm vystoupení, někteří i dvakrát, aby zablokovali den pro třetí čtení. A potom tady klidně, bezostyšně řeknou, že nebylo tolik a tolik hodin pro debatu ve třetím čtení, protože se zpracoval ten čas na něco jiného!

Prosím vás, jestli tohle není obstrukce, tak já říkám - je to obstrukce! Ano, souhlasím, obstrukce je součást politiky. Ale aspoň si to přiznejte, že váš cíl je jediný! (zvýšeným hlasem) Protože nevládnete, tak poškodit občany České republiky! A je mi z vás opravdu špatně! (Potlesk v sále.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.