Gregorová (Piráti): Obranný byznys nyní musí upřednostnit dodávky Ukrajině

03.03.2024 8:05 | Tisková zpráva

Evropský parlament schválil rezoluci, která naléhavě požaduje navýšení a urychlení vojenské pomoci Ukrajině. Apel míří zejména na vojensky silné členské státy v čele s Francií, Španělskem a Itálií. Tento týden schválili europoslanci také zřízení Nástroje pro Ukrajinu v hodnotě 50 miliard eur.

Gregorová (Piráti): Obranný byznys nyní musí upřednostnit dodávky Ukrajině
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová dlouhodobě zdůrazňuje také potřebu volného obchodu pro Ukrajinu jako nástroje pro posílení její ekonomiky. Europoslanci v rámci výročí ruské invaze na Ukrajinu požadují více munice a zbraní pro Kyjev, stejně jako přísnější prosazování sankcí vůči Rusku.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50650 lidí

„Po dvou letech války na Ukrajině před námi – jako hlavními partnery bránící se Ukrajiny – leží stále velké množství výzev. Poslední vývoj války ukázal, jak nezbytné je, abychom v rámci naší pomoci vychytali řadu klíčových nedostatků. Potřebujeme zahájit seriózní dialog se společnostmi obranného byznysu, abychom společně zaručili, že výroba a dodávka munice, granátů či raket dostanou přednost před zakázkami třetích zemí,“ vysvětluje Gregorová.

Poslední nástroj pomoci, který europoslanci schválili již v říjnu minulého roku, přináší Ukrajině dalších 50 miliard eur. Rezoluce ovšem dodává, že to samo o sobě nebude stačit. EU by se měla nyní zaměřit i na vlastní technologický vývoj a nová zpřísnění sankcí vůču Kremlu.

“Evropský mírový nástroj se musí transformovat na platformu, která se bude daleko více soustředit na pobídky k dodávání těch nejmodernějších vojenských technologií na Ukrajinu. Součástí dalších kroků v reakci na dynamiku konfliktu pak musí EU sáhnout třeba i k sankcím vůči ruskému jadernému odvětví v čele s individuálními sankcemi na čelní představitele Rosatomu,” pokračuje Gregorová.

“Opakovaně se snažím také zdůrazňovat, že Ukrajina stále potřebuje uvolnění obchodních opatření s EU. Je to nezbytně nutná součást naší solidarity a jediná možnost pro Ukrajinu, jak exportovat zejména svoje zemědělské produkty, které reprezentují podstatnou část ukrajinských příjmu. Ukrajina potřebuje co nejnormálněji financovat svůj každodenní chod, udržovat fungující instituce válkou devastovaného státu a vůbec vlastními silami financovat svůj odboj,” dodává Pirátka.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podporovat nácky? To může dělat opět jen nácek., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 03.03.2024 13:28:42
A Gregorová ať si obleče uniformu, popadne samopal a okamžitě do první linie. Životnost tak dvě až tři hodiny a bude klid.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…