Gregorová (Piráti): Co si myslí o umělé inteligenci ta lidská?

03.12.2023 10:21 | Tisková zpráva

Zástupci vybraných profesí hodnotí nástup umělé inteligentně vesměs pozitivně. Ukazují to výsledky dotazníkového šetření v rámci kampaně “Píše se to AI”, se kterou pirátská europoslankyně Markéta Gregorová doprování proces vyjednávání evropského zákona o umělé inteligenci. Europoslankyně v rámci šetření navštívila sedm měst a na názor veřejnosti se ptala osobně i online.

Gregorová (Piráti): Co si myslí o umělé inteligenci ta lidská?
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Architekt, grafička, anesteziolog, marketingová specialistka, etický hacker, student, ředitel základní školy, ale i kontrabasista či důchodkyně – nejen ti v rámci ankety v ulicích a online dotazníku sdíleli své dojmy z nástupu AI. Pirátskou europoslankyni zajímalo, v čem vidí největší výzvy, z čeho mají obavy, zda jim AI ulehčuje práci a šetří čas a zda mají obavy, že kvůli ní přijdou o práci. Rozhovory v ulicích českých i moravských měst ukazuje videoreportáž (ZDE).

„Cílem každé mé informační nebo osvětové kampaně jsou lidi. A protože mě zajímají jejich pohledy na svět, rozhodla jsem se využít čas v Evropském parlamentu vyčleněný pro setkávání s občany a objela hned několik měst. Byla to osvěžující zkušenost, kterou jsem rozhodně nepodnikla naposledy,“ svěřuje se Markéta Gregorová.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

A mnohé odpovědi nás příjemně překvapily. „AI nám umožní sesbírat hromadu dat, jimiž se probrat by jinak nebylo v lidských silách. Takto můžeme optimalizovat léčbu pacienta přímo jemu na míru a zbavit se při tom rutinních postupů. Zbude nám pak víc času na ta definitivní rozhodnutí, pod kterými bude vždy podepsaný člověk,“ popisuje například jeden z pozitivních přínosů svojí práci anesteziolog z mostecké nemocnice.

Videoreportáž doprovodil i online dotazník, do něhož se nakonec zapojilo 56 osob napříč profesemi. Vysloveně pozitivně vnímá nástup AI více než polovina, vyloženě negativně pouze tři z nich. Potenciální hrozbu vidí v umělé inteligenci osm respondentů, 37 z nich usuzuje, že si lidstvo s tímto nástrojem poradí.

„Díky dotazníku jsme získali pohled dalších zajímavých profesí jako je soudní asistent, zubařka, záchranář, policista, učitelka ve školce nebo skladník. Optimismem ohledně budoucnosti mě naplnili také vyučující. A pobavili mě ‚provozáci‘, kteří si svou práci pojišťují hezkým chováním k zákazníkům. Poznatky z dialogu s lidmi bezpochyby využiju při další práci na přípravě zákona o umělé inteligenci,“ uzavírá Gregorová.

Kampaň Píše se to AI (ZDE) je hrazena z prostředků Greens/EFA.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii