Gregorová (Piráti): Evropský parlament přináší vyváženou pozici napříč politickým spektrem

19.10.2023 23:08 | Tisková zpráva

Evropský parlament téměř jednomyslně ve čtvrtek přijal rezoluci, která odsuzuje opovrženíhodné útoky Hamásu vůči Izraeli a zdůrazňuje právo Izraele na sebeobranu v souladu s humanitárním a mezinárodním právem, s ohledem na humanitární situaci v Gaze.

Gregorová (Piráti): Evropský parlament přináší vyváženou pozici napříč politickým spektrem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Podporuje také Izrael v úplné eliminaci teroristické organizace Hamásu, volá po okamžitém propuštění rukojmích a vyjadřuje nulovou toleranci jakýmkoli oslavám násilí. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Teroristé z Hamásu vypálili 7. října na Izrael tisíc raket, zavraždili 1400 izraelských občanů, z většiny civilistů, 75 občanů dalších zemí včetně občanů EU, včetně dětí a batolat, zranili 3400 lidí a 200 jich unesli do Gazy jako rukojmí – včetně občanů EU, dětí, seniorů i přeživších holokaustu. Řada z nich už v rukou teroristů o svůj život přišla.

„Naše rezoluce vyjadřuje Izraeli podporu v jeho právu na sebeobranu. Nenásleduje žádné ale, které by si mohl někdo vyložit jako relativizaci situace. Apel na dodržování mezinárodních humanitárních konvencí, který je rovněž součástí rezoluce, je totiž univerzální a s právem na sebeobranu jde vždy ruku v ruce. Pokud bychom na tento apel rezignovali v případě našich izraelských spojenců, o to hůř bychom se ho domáhali v případě našich nepřátel, kteří vedou válku v Evropě,“ vysvětluje Gregorová.

„Stávající způsob izraelského obléhání Gazy, který stál život již 2600 palestinských civilistů včetně dětí, na 10 tisíc jich zranil a více než milion jich vyhnal z domovů, aniž by měli možnost překonat uzavřenou egyptskou hranici, je s humanitárním právem v rozporu. Stejně jako použití bílého fosforu v obydlených oblastech izraelskou armádou, které dokumentuje již několik nevládních organizací,“ dodává česká europoslankyně.

„Podařilo se najít shodu na rezoluci ve vybalancované podobě – s jasnou podporou úplné eliminace Hamásu a odsouzením antisemitismu, bujícího v Evropě, stejně jako odlišením Hamásu od zbytku Palestinců a humanitární asistence v Gaze. Jsem ráda, že právě tento soubor postojů schvalují všechny frakce v Evropském parlamentu. Je to první krok k větší jednotnosti v přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu. Právě jednotná EU se bude moct stát důležitým mediátorem v řešení situace,“ uzavírá Pirátka.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…