Gregorová (Piráti): Bezpečnost musí být nadřazena krátkodobým ekonomickým zájmům

18.01.2024 12:12 | Tisková zpráva

Europoslanci schválili zprávu, varující před rostoucím vlivem Číny na kritickou infrastrukturu Evropské unie. Text identifikuje konkrétní hrozby čínské strategie, zaměřené na přesun technologií.

Gregorová (Piráti): Bezpečnost musí být nadřazena krátkodobým ekonomickým zájmům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Unii doporučuje snížit svou závislost na autoritářských režimech a diverzifikovat více svůj dodavatelský řetězec. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová dlouhodobě před vlivem Číny varuje a poukazuje na s ním spojená bezpečnostní rizika.

Text zprávy mimo jiné varuje před zranitelností Unie, vyplývající z čínského monopolu na několik klíčových technologií a kritických surovin. „Obrovské a státem dotované čínské společnosti jako Huawei se staly dominantními dodavateli součástek, které se používají v kritické infrastruktuře Evropské unie. To jim potenciálně umožňuje zapojit se do průmyslové špionáže proti evropským podnikům a v nejhorším i naši klíčovou infrastrukturu zablokovat či zničit v případě vojenského konfliktu,” upozorňuje na přítomnost čínských technologií v Evropské unii Gregorová.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26572 lidí

„Není možné upřednostňovat krátkodobé ekonomické zájmy před naší dlouhodobou bezpečností, ta jim musí být nadřazena. Schválená rezoluce obsahuje konkrétní kroky, jak vliv Číny omezit a ochránit tak naší infrastrukturu. Důležitý je především apel na Komisi, aby co nejdříve implementovala zákon o kritických surovinách, který má za cíl posílit odolnost dodavatelského řetězce Evropské unie skrze jeho diverzifikaci. Vyzýváme také Komisi a Radu, aby vyloučily používání zařízení a softwarů od výrobců se sídlem v Číně v naší kritické infrastruktuře – jako již například udělalo Česko u Huawei a budování 5G sítí – a aby členské státy prověřovaly příchozí i odchozí investice s přímými vazbami na čínskou vládu. Tyto kroky jsou klíčové nejen pro ochranu našich bezpečnostních zájmů, ale také k zachování evropské konkurenceschopnosti,” popisuje Gregorová.

„Čínská komunistická strana dala jasně najevo prostřednictvím svých zákonů o národní bezpečnosti i opakovanou praxí, že data všech evropských občanů i přístup k jakékoli vojenské nebo komerční technice a know-how je podle ní v pořádku ukrást. Vpustit Čínou vyrobené a kontrolované nástroje či aplikace do naší kritické infrastruktury proto představuje velké riziko,” ukončuje Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.