Hejtman Půta: Zatímco z německé strany spolupráce funguje, na české se neodehrálo vůbec nic

22.01.2022 14:51 | Tisková zpráva

Vznik česko-německého inovačního centra podpoří kraj. Sliby minulé vlády zůstaly nesplněny.

Hejtman Půta: Zatímco z německé strany spolupráce funguje, na české se neodehrálo vůbec nic
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Nové inovační centrum pro vědu, výzkum a vývoj by se mohlo zrodit díky partnerství Libereckého kraje, Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci a německého Fraunhofer Institutu. Krajští radní odsouhlasili návrh memoranda o vzájemné spolupráci včetně stanovení podílu kraje na financování projektu. Návrhem se ještě bude zabývat krajské zastupitelstvo.

„V budoucnu bychom rádi vytvořili společné centrum pro vývoj, výrobu, testování a hodnocení inteligentních a udržitelných materiálů s následnou aplikací v průmyslové výrobě,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní po resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Kromě výzkumu je cílem projektu zajistit exkurze do partnerských institucí, účast na konferencích a návštěvy předních zahraničních expertů spojené se sdílením nejnovějších poznatků a know-how. „Nebudou chybět společné semináře, workshopy, publikace a mezinárodní projekty,“ doplnil Ulvr.

Polovinu nákladů bude hradit Fraunhofer Institut, zbylých padesát procent pokryje Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace s využitím příspěvku Libereckého kraje. Rozpočet projektu na období 2023 až 2027 činí 75 milionů korun. Z celkových nákladů bude 25 milionů hrazeno z vědecko-výzkumných projektů, 25 milionů ze zakázek smluvního výzkumu a 25 milionů korun z vlastních zdrojů.

Podíl české strany ve výši 12,5 milionu korun dofinancovaný z vlastních zdrojů bude rozdělen půl na půl mezi Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace a Liberecký kraj. Celkový příspěvek Libereckého kraje bude činit 6,25 milionu korun za 5 let – tedy 1,25 milionu ročně.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Původně ohlašovala poskytnutí finančního příspěvku na podporu této česko-německé spolupráce česká vláda. „Na setkání českého premiéra Andreje Babiše, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a saského premiéra Michaela Kretschmera, které se uskutečnilo na Technické univerzitě v srpnu 2020, zazněl z německé strany jasný příslib dvou milionů eur na zahájení spolupráce mezi univerzitou a institutem. Stejně jasný příslib adekvátní sumy zazněl také z české strany. Zatímco z německé strany spolupráce funguje, na české se za ten rok neodehrálo vůbec nic,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Proto hejtman loni v září odeslal ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi dopis, v němž se tázal na vývoj situace ohledně přislíbené podpory. „Z ministerstva přišla odpověď, která byla však nekonkrétní a nijak blíže se k finančnímu příspěvku, avizovanému předtím z české strany na setkání premiérů, nevyjadřovala,“ dodal hejtman. Kraji proto nyní zřejmě nezbývá než si pomoci sám. „Jsme region, který je na průmyslu dlouhodobě postavený. Je potřeba tuto příležitost uchopit a využít ji. Věřím, že rozpaky, které přístup předchozí české vlády vzbudil na německé straně, by se tak mohly rozplynout,“ dodal hejtman.

Fraunhofer Institut se zaměřuje na rozvoj aplikovaného výzkumu. V Sasku má na dvacet poboček, v celém Německu pak sdružuje více než sedm desítek institucí. S ročním rozpočtem přes 2,3 miliardy eur a více než 25 tisíci zaměstnanci se jedná o největší organizaci v oblasti aplikovaného výzkumu v Evropě. Tamní vědci mají na svém kontě celou řadu průlomových vynálezů, mezi nimi například LED osvětlení, airbagy v autech nebo extrémně tenkou kameru vyvinutou podle vzoru hmyzího oka, která umožnila snížit tloušťku mobilních telefonů.

Rozpis financování inovačního centra z vlastních zdrojů na české straně v korunách:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…