Jurečka (KDU-ČSL): Nezkoušejte tady ty fígle a neříkejte, kdo za co může

16.06.2021 12:45

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2021 k návrhu na zrušení pandemické pohotovosti

Jurečka (KDU-ČSL): Nezkoušejte tady ty fígle a neříkejte, kdo za co může
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážený pane předsedající,

ten můj návrh, který jsem předkládal já, tak si troufnu říct, že nepotřebuje tady mít oporu těch poslanců, protože já jsem to modifikoval jako bod Informace vlády. Takže tady si myslím, že to nutné není.

Na konto toho, co říkal pan ministr. Vážený pane ministře zdravotnictví, já si pamatuji, kdy tady Andrej Babiš loni někdy na konci září říkal, že on osobně se zasloužil o to, že ty roušky nebudou. Můžu vám dohledat textace ve veřejných médiích, vy si to určitě sám pamatujete jako ministr velmi dobře. Takže neříkejte, že tady něco opozice. A pokud jste mě poslouchal, tak já jsem mluvil o tom, ať se ty věci tady řeknou, jestli je to potřeba nebo není.

Ukončit stav pandemické pohotovosti přece neznamená ukončení všech opatření. Neříkejte to tak, když nemáte v tomhle pravdu. Je tady zákon o ochraně veřejného zdraví. Když jsme koncipovali pandemický zákon, tak se řeklo - je tady zákon o krizovém řízení, je tady potom druhá rovina, pandemický zákon, a základní rovina - zákon o ochraně veřejného zdraví. Takto to váš předchůdce říkal, že takhle s těmito nástroji bude pracovat.

Takže jediné, o co nám jde, říct potřebujeme tu pandemickou pohotovost z hlediska opatření, která chcete účinně aplikovat na ochranu zdraví a životů v České republice? Nebo jsme si v této situaci schopni vystačit se zákonem o ochraně veřejného zdraví. Tak na toto odpovězme, řekněme to těm lidem, ať i oni mají nějakou předvídatelnou, čitelnou politiku ze strany vlády. O to tady běží.

Takže nezkoušejte tady ty fígle a říkat, kdo za co může v minulosti, když váš pan premiér nerespektoval vaše osobní věci, které jste na vládu nesli, názory lidí, jako byl docent Magyar(?) a další. To nebyla opozice, kdo o těchto věcech rozhodoval, to byla vláda.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.