Klíč (ODS): Kdo bude nejvíce trpět odborářskou stávkou? Zaměstnanci

13.06.2011 10:31

Co odboráři čtvrteční stávkou sledují, těžko soudit.

Klíč (ODS): Kdo bude nejvíce trpět odborářskou stávkou? Zaměstnanci

Jejich protest totiž neprospěje vůbec nikomu.

Na čtvrtek ohlásili odborářští bossové stávku v dopravě. Zablokovat chtějí celou republiku, nevyjedou autobusy, vlaky a metro a prý dojde i k blokádám. Co tím odboráři sledují, těžko soudit, protože jejich protest neprospěje vůbec nikomu.

Předně by se odboráři mohli poučit z minulosti, kde vyjma sociálně demokratických kabinetů jejich nátlaku vláda neustupuje. Stávky jsou sice zakotveny v zákoně, nenesou však v sobě nic dobrého. Nemohou stávkovat všichni (např. ozbrojené složky), stávka je jednostranný akt, který v nikom nevyvolá pohnutí svědomí, které by jej donutilo jednat. Kromě toho, dohoda vyjednaná pod nátlakem není dobrá dohoda, protože nebyla vyjednána svobodně a tudíž se zohledněním všech pro a proti. Jde čistě o zvýhodnění jedné skupiny obyvatel.

A to navíc ani jich. Koho se totiž pondělní stávka dotkne nejvíce, jsou právě zaměstnanci, tedy ti, které by měli odboráři zastupovat. Jsou to totiž právě zaměstnanci, kdo nejvíce využívají hromadnou dopravu a kdo se tedy nedostanou po víkendu do práce. Bohatým, proti kterým odboráři pravidelně protestují, zastavení MHD a vlaků tolik vadit nebude.

Stávka ani nebude mít svůj efekt, co se týče poškození pověsti vlády. Odbory nemají ani poloviční důvěru veřejnosti a patří k nejméně důvěryhodným institucím veřejného života. Každá jejich stávka jen rozčiluje lidi, kteří nemají v daný moment starost, jakou záminku si odboráři ke své stávce vybrali, ale především, že se nedostanou do práce. A za to, buď jak buď, nemůže Petr Nečas, ale samotní odboráři. Jsou to proto oni, kdo brzdí základní chod státu a kdo má zájem na jeho fungování, má prostě smůlu.

Samostatnou kapitolou k debatě jsou důvody, kvůli kterým dopraváci stávkují. Nelíbí se jim důchodová reforma, zdravotní reforma nebo zvýšení DPH. Že ale odporem proti těmto změnám brání dalšímu fungování důchodového a zdravotnického systému, již neříkají. Přitom například stanovení standardu a nadstandardu ve zdravotnictví je tím nejlepším, co může pacient dostat. Dnes totiž neví, na co má právo a na co nikoliv, a nemá tedy ani možnost nijak se bránit. Péči nemůže vymáhat a je vystaven napospas doktorově vůli. Důchodový systém pak potřebuje reformu především kvůli neutěšené demografické situaci, kdy pracující již nebudou schopni v budoucnu důchodce platit. Reforma tudíž není výběrem, ale nutností.

Tak i tak, stávka nepřinese odborářům žádný užitek. Jenom naštvou lidi, kteří chtějí poctivě pracovat, a svých požadavků rozhodně nedosáhnou.

Více:
Společné prohlášení koalice dopravních odborových svazů

##PROFIL 4181##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zbyněk Klíč

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.