Kolaja (Piráti): Jsme proti automatické kontrole soukromé komunikace

06.07.2021 16:12

Skenování veškeré soukromé komunikace online má přinést kontroverzní výjimka ze směrnice o ochraně soukromí v elektronických komunikacích, o které budou dnes hlasovat europoslanci.

Kolaja (Piráti): Jsme proti automatické kontrole soukromé komunikace
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Ta má umožnit online platformám používat automatizované filtry k detekci možného dětského pornografického obsahu. To ale podle Pirátů nezabrání vykořisťování dětí a navíc výjimka nenávratně naruší soukromí nevinných lidí.

„Pošťáci také neotvírají vaše soukromé dopisy, aby se přesvědčili, zda v nich náhodou neposíláte něco závadného. To samé by mělo platit i online. Výjimka ale tohle základní právo na soukromí nenávratně poškodí,“ varuje pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Piráti souhlasí s tím, že je zapotřebí chránit děti, sledování soukromých zpráv ale podle nich není tím správným řešením. „Veškerá osobní komunikace bude kontrolována a to na masivní škále a bez povolení soudů. Autocenzura se stane normou. Automatické filtry navíc často chybují, například ve Švýcarsku až v 86 % případů. I neškodné fotky z dovolené s choulostivým obsahem se tak mohou dostat do hledáčku policie. To považujeme za naprosto nepřijatelné narušení soukromí,“ uvádí Kolaja.

Proti univerzálnímu opatření umožňujícímu vyhledávání závadného obsahu se vyslovilo 72 % evropských občanů v reprezentativním výzkumu společnosti YouGov z deseti států Evropské unie. S kontroverzní výjimkou souhlasilo pouze 18 % lidí. V Česku s předpisem nesouhlasilo dokonce 84 % respondentů. Proti výjimce vedou kampaň Evropští Piráti, výstupy lze dohledat pod hashtagem #Chatcontrol. Kampaň mimo jiné vyzývá k tomu, aby veřejnost napsala europoslancům například e-mail a vyjádřila tak svůj názor na výjimku.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

16:21 Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech