Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

22.05.2024 16:08 | Tisková zpráva

Ministerstvo kultury přijímá návrhy na udělení ceny v oblasti literatury, překladu, divadla, hudby, výtvarného umění, a architektury, kinematografie a audiovize.

Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Jednou ze změn, k nimž se MK rozhodlo od letošního roku přistoupit, je pravidelné střídání zacílení nominací. Pro rok 2024 bude Státní cena udělena za významný literární počin (dílo vydané v roce 2022, 2023), v roce 2025 bude cena udělena za celoživotní dílo.

Ostatní ceny Ministerstva kultury, tj. cena za překladatelské dílo, za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury a za přínos v oblasti kinematografie a audiovize se budou udílet beze změn. Příjem nominací pro rok 2024 je zahájen, nominace jsou přijímány do 31. května 2024.

„Je mi ctí ocenit kulturu a její tvůrce či zprostředkovatele. Jak praví klasik, bez kultury je člověk jako strom bez kořenů. Bez kořenů není života, bez kultury je život chudý, prázdný. Troufám si tvrdit, že život naší společnosti prázdný není, máme vynikající autory a tvůrce, kteří především v náročných dobách, a takové nyní žijeme, přinášejí povzbuzení i naději. Děkuji jim všem za jejich práci!“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Ministerstvo kultury se při realizaci těchto prestižních ocenění řídí souvisejícím usnesením vlády, které je zavazující například v tom, že výběr laureáta musí vycházet pouze z nominací, které MK od veřejnosti obdrží. Dostatečné množství relevantních nominací vymezuje prostor pro práci odborné komise, která následně vybírá nejvhodnějšího laureáta.

„Státní cena za literaturu má mezi jinými oceněními vzhledem ke svému statutu mimořádné postavení a vnímáme ji jako nenahraditelnou, především pro její novodobou specifickou tradici, která navázala na udělování státních cen v předválečné Československé republice. I tehdy udělování cen vyvolávalo někdy až dramatické debaty, které byly v lecčem podobné současným debatám (ale nejen jim).

Tyto debaty jsou podle nás vyvolány především vnitřní hybriditou kritérií, v nichž se mísí dvě hlediska: z jednoho se díváme na literaturu v dlouhodobém časovém horizontu a státní cena se uděluje mimořádné osobnosti české literatury za její celoživotní dílo, za specifickou dlouhodobou „službu“ české literatuře a kultuře. Z druhého hlediska oceňujeme hlavně živou literaturu a osobnost, která ji výrazně v daném roce zasáhla svým mimořádným počinem; v takto zacíleném hodnocení pak nerozhodují věk a zásluhy, ale jen kvalita a aktuální význam díla (rozhodnutí je samozřejmě velice nesnadné, náročné, a někdy velice problematické),“ řekl Vladimír Trojánek, předseda poroty pro Státní cenu za literaturu a Státní cenu za překladatelské dílo.

Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo navazují na tradici stejnojmenného ocenění z doby první republiky založenou v roce 1920 a přerušenou rokem 1948. U obnovení ocenění stál v roce 1995 tehdejší ministr kultury Pavel Tigrid. Uděluje ji každoročně k 28. říjnu Ministerstvo kultury ČR za vynikající české literární dílo a za překlad do češtiny.

Od roku 2003 jsou spolu s těmito Státními cenami udělovány Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. Od roku 2009 je udělována také za kinematografii a audiovizi. Udělovány jsou tedy dvě Státní ceny a šest Cen Ministerstva kultury.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

20:48 AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

Dům přírody Brd v létě oslaví rok od svého otevření. Lidé si do nového návštěvnického střediska hned…