Kovářová (STAN): Stát musí počet nakažených sdílet s obcemi. Je nepřijatelné, aby se stav dozvídaly z médií

22.08.2020 8:33

Starostové a nezávislí předkládají novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Jejím cílem je zajistit informování obcí a měst o počtu nakažených při hromadném výskytu infekčního onemocnění a o počtu osob v karanténě.

Kovářová (STAN): Stát musí počet nakažených sdílet s obcemi. Je nepřijatelné, aby se stav dozvídaly z médií
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Zavádí se také povinnost krajských hygienických stanic informovat samosprávy o záměru vydat mimořádná opatření s dopadem na jejich území.

Samosprávy, přestože byly od počátku v první linii boje s novým koronavirem, se k informacím o jeho výskytu na svém území sice snažily dostat, ale často bohužel bez úspěchu. Krajské hygienické stanice byly neoblomné.

„Přitom nejde o žádnou nemístnou osobní zvědavost, znalost těchto údajů je naprosto nezbytná pro adekvátní nastavení preventivních opatření, ale i pomoci dotčeným obyvatelům. To vše jsou úkoly, které obcím náleží a jejich občané od nich jejich plnění očekávají,“ vysvětluje poslankyně Věra Kovářová (STAN) a dodává: „V době krize musí stát i obce táhnout za jeden provaz. Pokud ale státní orgány tajnůstkaří jako v tomto případě, je to vážný problém. Samosprávy přitom prokázaly, že se s mimořádnou událostí dovedou poprat, nevstřícnost státu jim ale zbytečně ztrpčovala i tak náročnou práci.“

Krajské hygienické stanice by podle návrhu měly nově informovat samosprávy o záměru vydat právní předpis zavádějící mimořádná opatření při epidemii nebo nebezpečí jejího vzniku. Podle platného znění zákona o ochraně veřejného zdraví mají krajské hygienické stanice povinnost informovat o uvedeném záměru pouze Ministerstvo zdravotnictví. To se v praxi ukázalo jako nedostatečné a často zmatečné.

„Je nutné, aby samosprávy měly včas a dostatek informací, zvláště v případech, kdy se jich připravovaná mimořádná opatření dotknou. A to platí téměř vždy. Není přece možné, aby se obce a města informace dozvěděly nejdříve z médií, jak se přihodilo například v Moravskoslezském kraji, to je prostě skandální,“ vysvětluje Věra Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.