Maďar doplatil na zmatek s rouškami. Dostane šéfku

21.08.2020 6:40

Epidemiolog Rastislav Maďar a jeho ministerská pracovní skupina budou nově spadat pod řízení hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Důvodem jsou nynější zmatky při zavádění povinnosti nosit roušky kvůli epidemii koronaviru, uvedl server Seznam Zprávy.

Maďar doplatil na zmatek s rouškami. Dostane šéfku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rastislav Maďar (uprostřed)

Maďar původně prosadil plošné zavedení roušek ve školách nebo obchodech. Tato opatření ale někteří kritizovali. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera oznámil jejich zmírnění.

„Pan docent Maďar chtěl, aby plošná opatření byla bez ohledu na semafor. My jsme ale chtěli, aby opatření byla řízena semaforem a dalšími daty z chytré karantény, protože jinak semafor nemá smysl,“ řekl hlavní architekt takzvané chytré karantény Petr Šnajdárek. Roušky ve školách budou podle včerejšího oznámení od září povinné jen tehdy, pokud se zhorší epidemiologická situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí covid-19.

Maďar vede pracovní skupinu pro uvolňování karanténních opatření. Nezúčastnil se ale schůzky, kterou svolal premiér Andrej Babiš (ANO) a jíž se vedle Rážové a Šnajdárka zúčastnili také členové týmu chytré karantény a další epidemiologové.

Premiér Maďarovi vytýkal, že jeho skupina téměř nespolupracuje s poradním orgánem vlády. „Ano, je pravda, že kritika ze strany premiéra na pana Maďara padla. Vadilo mu, že činnost jeho skupiny není více propojená s centrálním řídícím týmem,“ sdělil serveru epidemiolog a člen Maďarova týmu Roman Chlíbek.

Podle Šnajdárka se na jednání dospělo k závěru, že není možné, aby Maďarova skupina prosadila svůj názor navzdory nesouhlasu Rážové. Proti chystaným opatřením byli i někteří členové Maďarova týmu, a to včetně Chlíbka: „Na jednání naší skupiny padla řada názorů, že nesouhlasíme s tím, aby se to ve středu vyhlásilo v tomto znění. Nechtěl jsem, aby roušky ve školách byly povinné,“ dodal.

Maďarova skupina nyní bude spadat pod centrální řídící tým, který vede Rážová. Maďar ani Rážová se k tomu zatím nevyjádřili. Chlíbek podotkl, že se možná také změní personální složení Maďarovy skupiny.

Od září nebudou roušky povinné ve školách, obchodech, restauracích nebo například v kadeřnictvích. Lidé je budou muset nosit, jen když bude v regionu vyšší riziko nákazy nemocí covid-19. Změny včera oznámil Vojtěch. Stalo se tak pouhý den poté, co pravidla pro nošení roušek představil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…