Langr (ZpL): Seniorská ombudsmanka Lenka Tarabová je odborně velmi zdatná žena

26.03.2019 7:37

Kontakt ve spolupráci se statutárním městem Liberec připravuje pro liberecké seniory starší 65 let a osoby pobírající invalidní důchod novou službu, kterou budou moci bezplatně využít od 1. dubna 2019.

Langr (ZpL): Seniorská ombudsmanka Lenka Tarabová je odborně velmi zdatná žena
Foto: Facebook Ivana Langra
Popisek: Ivan Langr

„S ohledem na to, že se seniory pracujeme více než 12 let, kdy se je snažíme různými způsoby udržet aktivními, setkáváme se i s tím, že se na nás obracejí s žádostmi o radu, jak řešit různé životní situace. Mezi ně patří problémy s bydlením, těžké životní situace, uzavřené nevýhodné smlouvy apod. a my se je snažíme nasměrovat na místa, kde by mohli dostat odbornou pomoc. Často ale nastávají i situace, kdy tito lidé mají pocit, že s nimi není zacházeno důstojně anebo si nejsou jisti, zda nedochází k porušování jejich práv anebo s nimi není nějakým způsobem manipulováno. Proto jsme se rozhodli zřídit službu Seniorské ombudsmanky,“ říká ředitel Kontaktu Michael Dufek.

„Bude mi ctí se ujmout pozice seniorské ombudsmanky v Liberci, velmi se těším na společnou práci, kterou vnímám jako potřebnou,“ říká Lenka Tarabová, která se dlouhodobě věnuje bytové problematice a spolupráci s proseniorskými organizacemi.

Senioři a osoby pobírající invalidní důchod budou moci od 1. dubna 2019 s ombudsmankou řešit problematiku bydlení, ochrany spotřebitele, bezpečnosti, dluhy, otázky týkající se sociální oblasti, ale také problémy s úřady a problematické mezilidské vztahy.

Služba má sloužit jako rádce a průvodce pro lidi, kteří si nevědí rady. „Neklademe si za cíl suplovat odborné sociální poradenství ani činnost odpovědných institucí, ale snažíme se podat seniorům pomocnou ruku v oblastech, ve kterých to potřebují. Za sebe ještě doplňuji osobní potěšení z toho, že se nám podařilo na pozici ombudsmana najít ženu – citlivou, vnímavou a odborně velmi zdatnou,“ dodává náměstek primátora Ivan Langr, který nad projektem převzal záštitu, stál u jeho zrodu a pečlivě dohlížel na jeho přípravy.

Zájemci si budou moci objednat konzultaci prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Kontaktu nebo vyplněním tiskopisu, který bude k dispozici v Centrálním klubu seniorů, v budově nového magistrátu a historické radnice. Ten potom stačí vhodit do k tomu určené ombudsmanské schránky. Konzultační hodiny s Lenkou Tarabovou budou probíhat zatím v režii první a třetí středy v měsíci od 9 do 11 hodin. Pozice seniorské ombudsmanky je v Liberci zcela nová a kompetenčně jde o poradní orgán ředitele Komunitního střediska Kontakt, Liberec. Finančně je toto místo pokryto z rozpočtu města, protože Kontakt je příspěvkovou organizací statutárního  města Liberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…