Mašek (ANO): Schválená změna zákona obsahuje nepromyšlené nepřesnosti

10.05.2022 19:57

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 k zahájení diskuse o opravě zákona o důchodovém pojištění

Mašek (ANO): Schválená změna zákona obsahuje nepromyšlené nepřesnosti
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové,

chtěl bych požádat o zařazení bodu Zahájení diskuse o opravě zákona o důchodovém pojištění, konkrétně o předčasných důchodech členů základních složek integrovaného záchranného systému.

Ve Sněmovně jsme v průběhu léta loňského roku společně schválili, že pracovníci integrovaného záchranného systému získají od roku 2023 nárok na předčasný důchod bez finančních sankcí. Jenže novela zákona, jak se ukázalo, obsahuje chyby a úředníci pravděpodobně všechny žádosti zamítnou.

Zákon o důchodovém pojištění nyní obsahuje ustanovení, podle kterého mají nárok na dřívější důchod všichni lidé, kteří byli alespoň dvacet let pracovně zařazeni ve složkách integrovaného záchranného systému. V praxi to má fungovat tak, že by odešli do předčasného důchodu, aniž by jim byla penze finančně krácena.

V současné době platí, že pokud je řádný důchodový věk nižší než 63 let, lze odejít do předčasného důchodu až o tři roky dříve. V případě důchodového věku, který je vyšší než 63 let, je možné odejít až o pět let dříve, nejdříve však v 60 letech. Ve všech případech přitom platí, že dochází ke krácení důchodu. Čím dříve do předčasného důchodu lidé odcházejí, tím nižší mají důchod. Hasiči, policisté, záchranáři a další pracovníci IZS mají mít výjimku v případě odchodu do předčasného důchodu, neměli by být finančně trestáni.

Novinku schválili politici jako pozměňovací návrh při schvalování mimořádného příspěvku k valorizaci důchodů. Jenže schválená změna zákona obsahuje některé nepromyšlené nepřesnosti a je velmi pravděpodobné, že Česká správa sociálního zabezpečení bude všechny takové žádosti zamítat.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18319 lidí

Pozměňovací návrh byl zpracován po věcné i legislativní stránce nekoncepčně a nesrozumitelně a nelze podle něj zamýšlený cíl realizovat. MPSV na tyto skutečnosti upozorňovalo před projednáváním v Poslanecké sněmovně a následovně i v Senátu, přesto byl pozměňovací návrh schválen, uvedla pro portál České důchody Jaroslava Sladká z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí. Podle názoru ministerstva není novinka proveditelná v praxi a bez dodatečných legislativních úprav reálně není možné splnit podmínky, které by přiznání nekráceného předčasného důchodu zajistily.

Předčasný starobní důchod je starobní důchod, na který vznikl nárok před dosažením důchodového věku, a proto nárok na něj nemůže být podmíněn dosažením důchodového věku, uvedla Sladká. Zjednodušeně to znamená, že takový hasič či policista by musel splnit podmínky, které se vzájemně vylučují, tedy aby kromě dvaceti let odpracovaných ve složkách IZS dosáhl nejen věku na předčasný důchod, ale zároveň řádného důchodového věku. Pokud by nebyla schválena změna této úpravy, ČSSZ by nemohla ve věci snížení důchodového věku bez sankce za předčasnost příslušníkům IZS rozhodovat jinak, než vydávat zamítavá stanoviska.

Chybou novely je i to, že neobsahuje procesní postupy, třeba jak práci IZS poukazovat a jak by měli úředníci zpracovávat. Problematický je také okruh pracovníků, kterých se měl dřívější nesankcionovaný důchod týkat. Pokud jde o složky IZS, vymezuje zákon o integrovaném záchranném systému. Návrh se vztahuje na široký okruh osob, základní a ostatní složky IZS i na všechny pracovníky ostatních složek IZS, kteří se účastní zásahu jen příležitostně, vysvětlila Jaroslava Sladká pro České důchody. V podstatě by tak měli nárok na dřívější důchod i lidé, kteří ve složkách IZS nepracují takzvaně na plný úvazek, ale jsou v případě potřeby přivoláváni k různým zásahům. Typicky jde například o dobrovolné hasiče. Nárok na nekrácený předčasný důchod by tak mohl vzniknout i při velmi krátké účasti na akcích IZS, například kratší než jeden rok, což je zcela neodůvodnitelné, uvedlo ministerstvo. Ministerstvo uvedlo, že nyní je nutné rychle provést úpravu zákona, aby bylo možné nekrácené předčasné důchody přiznávat. Novinka sice začíná platit od začátku roku 2023, nicméně žádost o důchod lze podávat již čtyři měsíce před začátkem důchodu. První hasiči, policisté nebo záchranáři by tak mohli žádat o důchod už v září 2022. Na přípravu a schválení novely a opravu zákona je tak velmi omezený čas.

Vážená paní předsedající, chtěl bych zažádat o zařazení bodu Zahájení diskuse o opravě zákona o důchodovém pojištění, konkrétně o předčasných důchodech členů základních složek IZS.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

6:03 Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

Přepisování historie je další kamínek do mozaiky rozkladu české společnosti, kterou už dávno atomizo…