Michálek (Piráti): Dokumentům pro dlužníky má problém porozumět i člověk s právním vzděláním

06.11.2023 17:17 | Tisková zpráva

Piráti usilují o zjednodušení dlouhých a matoucích dokumentů s výzvou k úhradě dluhu, aby se v nich dlužníci vyznali a nebylo nutné tisknout miliony listů papíru ročně. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek navrhl výrazné zjednodušení a zkrácení dokumentu pro dlužníky z deseti stran na dvě.

Michálek (Piráti): Dokumentům pro dlužníky má problém porozumět i člověk s právním vzděláním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Návrhu šablony pro tyto dokumenty se teď bude věnovat Ministerstvo spravedlnosti. Ze strany Pirátů jde o součást dlouhodobé snahy řešit exekuce a dostat lidi z dluhových pastí. Například v červnu letošního roku Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení zastavení nevymahatelných a bagatelních exekucí, součástí novely je i návrh Jakuba Michálka na online přístup ke kompletním datům exekutorské komory.

Deset stránek. To je dnešní rozsah dokumentů, které dostávají dlužníci při zahájení exekuce. Orientovat se v nich může být náročné i pro lidi s právním vzděláním, je přitom obvyklé, že příjemci těchto dopisů jsou lidé s nižším vzděláním a sníženou schopností porozumět textu, kteří se právě kvůli tomu dostali do problémů. Navíc nově zahájených exekucí je zhruba 440 tisíc ročně, což znamená i značné náklady na administrativu.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

„Když jsem narazil na dnešní formuláře k exekucím, úplně jsem se zhrozil. Lidé dostávají dokumenty, kterým má problém porozumět i člověk s právním vzděláním namísto toho, aby se jednoduše dozvěděli, komu mají zaplatit kolik peněz a proč a dokdy můžou dosáhnout na snížení exekučních nákladů. Dál už by stačila jen stručná informace, jak se bránit, pokud je požadavek neoprávněný, nebo kde najít dluhovou poradnu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s tím, že navrhl zásadní zjednodušení těchto listin, aby byly srozumitelné, přehledné a jednoduché. Cílem je formulář na jeden list A4.

„Mám zkušenost i od lidí kolem sebe, že dopisy od úřadů často odkládají a nerozumí tomu, co a proč od nich úřady chtějí. Proto jsem připravil zásadní zjednodušení těchto dopisů. Inspiraci jsem čerpal ve Velké Británii, pomohli mi také experti Libor Dušek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a Lubomír Cingl z VŠE. Odezva ministerstva, dluhových poraden i exekutorských úřadů byla velmi pozitivní. Věřím, že se nám vyhlášku ministerstva podaří změnit v co nejkratší době. Výzkumy ukazují, že vylepšení formuláře pro tyto dopisy může zlepšit odezvu dlužníků až o dvě procenta, což se povedlo u pokut, a v tomto případě by to znamenalo přínos stovek milionů korun pro věřitele a menší náklady pro dlužníky,” vysvětlil Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…