Michálek (Piráti): Měl by existovat efektivní kontrolní mechanismus

26.10.2021 18:09

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k změně Ústavy České republiky

Michálek (Piráti): Měl by existovat efektivní kontrolní mechanismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážené paní senátorku, vážení senátoři,

návrh zákona předkládal a uváděl můj kolega Lukáš Černohorský, nicméně vzhledem k tomu, že už nepokračuje v Poslanecké sněmovně, tak ho dnes zastupuji já. Pokud jde o tu základní materii, bavíme se o rozšíření působnosti NKÚ, jehož cílem je zajistit hospodárné nakládání s penězi daňových poplatníků. Jde zejména o peníze nebo prostředky, které jsou v rámci obchodních společností, které ovládá stát nebo územní samosprávy, protože to jsou obrovské prostředky, které tímto způsobem, se kterými lze hospodařit nehospodárně. A měl by existovat efektivní kontrolní mechanismus, tak jak je to stanoveno v Limské deklaraci o principech auditu.

Když se podíváme na tuto mezinárodně přijímanou deklaraci, tak je tam základní požadavek, aby nejvyšší kontrolní úřad ve státech, které se přihlásily k této deklaraci, měl možnost kontrolovat i podniky se státní účetní. Ten druhý bod, který je v návrhu novely o Ústavě, se týká kontroly samospráv. A můžeme diskutovat o tom, v jakém rozsahu by ta kontrola měla probíhat. Když se podíváme na počet kontrol, které vykonává NKÚ ročně, tak skutečně ten počet by nebyl nijak dramaticky závratný, pravděpodobně se jednalo o desítky kontrol, maximálně jejichž cílem by bylo získat poznatky pro lepší například nastavení v rámci příslušných předpisů, kterými se řídí hospodaření samospráv.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

Takže ta diskuse skutečně, jak řekli moji předřečníci, probíhá kontinuálně. Je tady snaha rozšířit působnost Nejvyššího kontrolního úřadu. Já vnímám, že jsou tady i požadavky ze Senátu. A já musím říci za sebe, že zčásti si myslím, že to jsou požadavky oprávněné, na to, abychom se bavili o komplexnějším doplnění Ústavy ČR tam, kde jsou určité nedostatky. Například v návaznosti na novelu zákona o e-legislativě a o e-sbírce, která v podstatě klade náročnější požadavky na projednání návrhů zákonů, počínaje projednáváním v e-legislativě, takže by to požadovalo prodloužení doby na projednání zákonů v Senátu.

Těmto požadavků na diskusi rozumím. A byť patrně mohu předpokládat, jak asi dnešní projednávání dopadne, tak chci vyjádřit určitou víru v tom, že se mezi oběma komorami Parlamentu podaří vést dialog v příštím volebním období. I na základě diskusí o programovém prohlášení vlády, který povede ke změně, která bude zahrnovat velkou část těchto požadavků, i tu míru, ve které se shodneme, jak u rozšíření působnosti NKÚ, například na ty státní firmy, tak v oblasti případně klouzavého mandátu, o kterém bude řeč v dalším z projednávaných bodů.

Děkuji za pozornost.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.