Michálek (Piráti): Měl by existovat efektivní kontrolní mechanismus

26.10.2021 18:09

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k změně Ústavy České republiky

Michálek (Piráti): Měl by existovat efektivní kontrolní mechanismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážené paní senátorku, vážení senátoři,

návrh zákona předkládal a uváděl můj kolega Lukáš Černohorský, nicméně vzhledem k tomu, že už nepokračuje v Poslanecké sněmovně, tak ho dnes zastupuji já. Pokud jde o tu základní materii, bavíme se o rozšíření působnosti NKÚ, jehož cílem je zajistit hospodárné nakládání s penězi daňových poplatníků. Jde zejména o peníze nebo prostředky, které jsou v rámci obchodních společností, které ovládá stát nebo územní samosprávy, protože to jsou obrovské prostředky, které tímto způsobem, se kterými lze hospodařit nehospodárně. A měl by existovat efektivní kontrolní mechanismus, tak jak je to stanoveno v Limské deklaraci o principech auditu.

Když se podíváme na tuto mezinárodně přijímanou deklaraci, tak je tam základní požadavek, aby nejvyšší kontrolní úřad ve státech, které se přihlásily k této deklaraci, měl možnost kontrolovat i podniky se státní účetní. Ten druhý bod, který je v návrhu novely o Ústavě, se týká kontroly samospráv. A můžeme diskutovat o tom, v jakém rozsahu by ta kontrola měla probíhat. Když se podíváme na počet kontrol, které vykonává NKÚ ročně, tak skutečně ten počet by nebyl nijak dramaticky závratný, pravděpodobně se jednalo o desítky kontrol, maximálně jejichž cílem by bylo získat poznatky pro lepší například nastavení v rámci příslušných předpisů, kterými se řídí hospodaření samospráv.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

Takže ta diskuse skutečně, jak řekli moji předřečníci, probíhá kontinuálně. Je tady snaha rozšířit působnost Nejvyššího kontrolního úřadu. Já vnímám, že jsou tady i požadavky ze Senátu. A já musím říci za sebe, že zčásti si myslím, že to jsou požadavky oprávněné, na to, abychom se bavili o komplexnějším doplnění Ústavy ČR tam, kde jsou určité nedostatky. Například v návaznosti na novelu zákona o e-legislativě a o e-sbírce, která v podstatě klade náročnější požadavky na projednání návrhů zákonů, počínaje projednáváním v e-legislativě, takže by to požadovalo prodloužení doby na projednání zákonů v Senátu.

Těmto požadavků na diskusi rozumím. A byť patrně mohu předpokládat, jak asi dnešní projednávání dopadne, tak chci vyjádřit určitou víru v tom, že se mezi oběma komorami Parlamentu podaří vést dialog v příštím volebním období. I na základě diskusí o programovém prohlášení vlády, který povede ke změně, která bude zahrnovat velkou část těchto požadavků, i tu míru, ve které se shodneme, jak u rozšíření působnosti NKÚ, například na ty státní firmy, tak v oblasti případně klouzavého mandátu, o kterém bude řeč v dalším z projednávaných bodů.

Děkuji za pozornost.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Budou lidi zavíráni do vězení za pravdu? Co myslíte?

23:07 Okamura (SPD): Budou lidi zavíráni do vězení za pravdu? Co myslíte?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.