Ministr Bartoš: Piráti plní sliby o podpoře občanů

18.12.2022 11:28 | Tisková zpráva

Zjednodušení příspěvku na bydlení, bonus na energie, snadná výstavba solárů, antibyrokratický balíček, moderní autorský zákon, reálné protikorupční pojistky, digitalizace či silnější postavení České republiky na mezinárodním poli.

Ministr Bartoš:  Piráti plní sliby o podpoře občanů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš

To jsou příklady úspěchů, kterých se Pirátům podařilo dosáhnout v prvním roce vlády. Ať již v rámci ministerstev či v Poslanecké sněmovně.

„Naší hlavní prioritou pro tento rok byla jednoznačně pomoc občanům v krizi, do které nás uvrhla Putinova válka na Ukrajině. Na jaře tak Piráti navrhli dočasné zrušení poplatku za obnovitelné zdroje, což průměrné domácnosti ušetří až 6 tisíc korun ročně. Stejně tak bonus na energie, který se podařilo prosadit v podobě pětitisícového příspěvku na dítě či úsporného tarifu. Zasadili jsme se i o zjednodušení a rozšíření příspěvku na bydlení či navýšení životního a existenčního minima a řadu dalších kroků, které by občanům alespoň trochu ulevily,“ uvedl Bartoš.

Na podporu domácností a firem šlo téměř 200 miliard korun. „Pomáhat je správné. Je ale nutné i řešit, kde na to vezmeme. Proto jsme po vzoru západních zemí před létem navrhli mimořádnou solidární daň pro subjekty, které mají neočekávané příjmy ze zdražování a války,“ popsal předseda Pirátů s tím, že je krom okamžitých opatření třeba myslet i do budoucna. „Na ministerstvu pro místní rozvoj jsme tak připravili zcela zásadní zjednodušení povolování a provozování všech obnovitelných zdrojů energie včetně instalace solárních panelů. Jde o důležitý krok směrem k levnějším a dostupnějším energiím pro domácnosti i firmy, stejně tak ochraně přírody.“

Putinova agrese s sebou logicky přinesla i otázku bezpečnosti a našeho zahraničního směřování: „Velice si vážím toho, že se naše vláda i občané jasně postavili na stranu Ukrajiny a poskytli jsme jí politickou, vojenskou, bezpečnostní i humanitární podporu. Jsem také hrdý na pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského, který v krizi výborně obstál a naplnil bezezbytku svůj slib návratu k havlovské politice a ochraně lidských práv. Česká republika také skvěle zvládla evropské předsednictví, a to i za ztížené geopolitické situace, kdy se po letech z pasivního reptajícího diváka stala rovnocenným čitelným a aktivním partnerem.“

I přes náročnou situaci ale samozřejmě nebylo možné rezignovat ani na dlouhodobé priority, například rozvoj regionů. „Na evropské úrovni se mi povedlo vyjednat úpravu pravidel pro evropské dotace a zachránit tak 32 miliard korun, které byly kvůli současné krizi v ohrožení, a které mají jít na tisíce kvalitních projektů v našich regionech. Intenzivně jsem řešil také otázku bydlení. V souladu s programovým prohlášením jsem připravil nový stavební zákon, který zajistí rychlé, transparentní, digitální a občanovi blízké stavební řízení pod zásadou ‚jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko',“ nastínil ministr pro místní rozvoj.

Vláda se rovněž zavázala k tomu konečně naplno digitalizovat a zlepšit služby pro občany, což jim ušetří čas i peníze. „Mám radost, že se podařilo připravit vše potřebné pro rozjetí Digitální a informační agentury, jejíž obdobu najdeme ve všech digitálně vyspělých zemích. Ta bude mít digitalizaci jako svou hlavní prioritu a bude pomáhat jednotlivým úřadům státní správy. Třeba v tom, aby si mezi sebou uměly předávat data, nové služby vznikaly jako plně digitální, aby bylo používání Identity občana nebo Datové schránky praktické a pohodlné,“ popsal Bartoš.

Ke zlepšení služeb pro občany jednoznačně patří i odbourání zatěžující byrokracie. „Pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun proto připravil antibyrokratický balíček, který zruší 20 zbytečných povinností a uleví podnikatelům se zbytečným papírováním,“ nastínil Bartoš s tím, že přetrvávajícím problémem je také korupce.

„Piráti mají 13 let čistý štít i díky řadě vnitřních mechanismů a pravidel. To samé bychom si přáli pro náš stát. V létě jsme představili velký protikorupční balíček zákonů, z nichž se už část povedlo prosadit. Zastavili jsme například tutlání platů nejvyšších státních úředníků a informací o ČEZ. Připravili opatření, aby se odsouzené firmy nedostaly k veřejným zakázkám a zakázky nemohly získávat ani společnosti, jejichž skutečným majitelem jsou například členové vlády nebo které nezveřejňují své účetnictví,“ uvedl předseda Pirátů.

Pirátům se po mnoha letech také povedlo konečně prosadit modernizaci autorského zákona, kdy se například zruší šikana živnostníků za puštěné rádio v provozovnách nebo absurdní povinnost, aby musel autor hudby hlásit, že bude hrát svoji vlastní hudbu.

„Stejně tak se nám podařilo vrátit do hry možnost regulace konopí, která by přinesla miliardy do státního rozpočtu, omezila černý trh a ochránila lépe mladistvé. Jak ostatně i doložila komplexní dopadová analýza, jež jsme vypracovali spolu s řadou expertů a předložili vládě,“ uzavřel Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…