Ministr Jurečka: Výplata dávek půjde vyřídit on-line

19.03.2022 13:16 | Tisková zpráva

V pondělí může začít výplata humanitární dávky pro ukrajinské občany, kteří k nám utíkají před válkou. Senát i prezident se vyslovili pro novelu opatření v oblasti zaměstnanosti a sociálního zabezpečení.

Ministr Jurečka: Výplata dávek půjde vyřídit on-line
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

MPSV intenzivně pracuje na tom, aby proces vyplácení žádostí probíhal on-line a nebylo tak nutné osobně navštívit pracoviště Úřadu práce ČR. Schválena je i solidární dávka určená domácnostem, které ubytují ukrajinské občany v nouzi. Její výši ještě definitivně projedná vláda, nicméně panuje shoda na 3000 korunách měsíčně za každého ubytovaného uprchlíka, maximálně v součtu 9000 Kč.

Humanitární dávka 5000 korun na měsíc a osobu je určena občanům z Ukrajiny, kteří utekli do ČR před válečným konfliktem. Pokrýt má základní životní náklady. „Aktuálně děláme vše pro to, aby se výplata humanitární dávky ve většině případů dala vyřídit on- line. Bylo by to jednodušší pro lidi, ale i Úřad práce ČR, který je nyní velmi vytížen. V pondělí proto chceme spustit mobilní aplikaci, zatím alespoň v pilotním režimu. Lidé by tak žádost o dávku pro sebe i své děti vyřídili jednoduše z mobilu. Kompletní administrace těchto dávek přes mobil pak bude otázkou následujících dní,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na vývoji aplikace MPSV spolupracuje s Úřadem práce ČR a společností OK System.

Aby výplata dávky šla uskutečnit bezhotovostně, je třeba mít zřízen účet v české bance. MPSV společně s Českou bankovní asociací zajistilo pomoc osmi bank, které příchozím do ČR zařídí účet. U pražského Kongresového centra proto byl postaven stan, ve kterém lze účet na místě zřídit. Obdobně budou postupovat i ostatní asistenční centra v krajích.

„Opravdu oceňuji rychlou reakci bank, vnímají to jako společenskou zodpovědnost. Osm z nich připravilo účty, zrychlené vydání karet a internetové bankovnictví bez poplatků, některé z nich mají telefonní linky obsluhované ukrajinskými pracovníky,“ podotkl ministr Jurečka.

Platí, že v případě potřeby lze peníze vyplatit i v hotovosti. Humanitární dávka tak nahradí od nového týdne mimořádnou okamžitou pomoc, o kterou mohli uprchlíci žádat doposud. Těchto žádostí bylo podáno bezmála 70 tisíc.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

„Součástí schválené legislativy je i volný vstup na trh práce pro držitele speciálního víza. To je velmi důležité, protože odpadne nutnost žádat o povolení k zaměstnání,“ připomněl Jurečka. „Důrazně ale varuji před nekalými praktikami některých agentur. Společně se Státním úřadem inspekce práce se zaměříme na to, aby nikdo nezneužíval složité životní situace lidí, kteří u nás hledají bezpečí. To prostě nemáme v plánu tolerovat,“ zdůraznil.

MPSV ukrajinské občany informuje o tom, jaká mají na českém trhu práce práva i povinnosti např. prostřednictvím svého webu ZDE.

Na humanitární dávku má nárok každý, kdo disponuje tzv. vízem o strpění vydaným Ministerstvem vnitra. Vyplacena mu může být i zpětně za měsíc, ve kterém vízum získal, není tedy nutné hned v pondělí jít žádat na Úřad práce ČR. O způsobu výplaty lze stát Praha 17. března 2022 informovat třeba kdykoliv v průběhu března a brzy to bude možné také zmíněnou aplikací. Dávku lze vyplatit i opakovaně, pro další měsíce je ale nutné o ni zažádat a prokázat příjmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…