Ministr Síkela: Chceme zavést opatření k zvýšení energetické bezpečnosti a soběstačnosti

15.06.2022 16:39

Projev na 26. schůzi Senátu 15. června 2022 k energetickému zákonu

Ministr Síkela: Chceme zavést opatření k zvýšení energetické bezpečnosti a soběstačnosti
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte mi, abych krátce okomentoval předložený návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy ve energetických odvětvích a o změně některých zákonů, takzvaný energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 382/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákona.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá tuto novelu v reakci na současnou krizi na trhu s energiemi, vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině, s cílem zavést opatření ke zvýšení energetické bezpečnosti a soběstačnosti České republiky. Je třeba bezodkladně přijmout opatření v oblasti zásobníků plynu.

V reakci na současnou situaci novele obsahuje úpravu v oblasti využití kapacity zásobníků plynu a zavádí režim takzvaně „Use it or Lose it“, tedy „Využij, nebo ztratíš“, jehož účelem je efektivní využívání skladovacích kapacit v zásobních plynů k zajištění bezpečnosti dodávek plynu. Vedle pozbytí práva k nevyužité skladovací kapacitě zásobníků plynu novela upravuje postup zpřístupnění této skladovací kapacity jiným subjektům na trhu.

V současné době se i za pomoci pořízení státní hmotné rezervy v komoditě plynu, aukcí na zajištění uskladnění plynu a smluvním omezením dispozice s uskladněným plynem pro skladovací rok 2022 a 2023 v zásobnících plynu na území České republiky, konaných na základě mnou dne 28. dubna vydaného krizového opatření, daří naplňovat tuzemské zásobníky výrazně vyšším tempem, než tomu bylo ve stejném období předchozího roku.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Krizové opatření je však současně vázáno na nouzový stav a doposud nám schází účinný legislativní nástroj, který by pomohl zaplnit tuzemské zásobníky do 1. listopadu tohoto roku minimálně na 80 % jejich kapacity. To by měl zajistit právě předkládaný návrh zákona a zmíněná úprava use it or lose it. V návaznosti na ukončení dodávek některých dodavatelů energie v České republice a v reakci na přechod značného množství zákazníků do režimu dodavatele poslední instance jsou navrhovaná opatření na úpravu tohoto režimu.

Režim dodavatele poslední instance je zkrácen na 3 měsíce, aby po této době ten, kdo řádně hradil platby za elektřinu nebo plyn, mohl automaticky přejít na standardní produkt na dobu neurčitou u dodavatele, který mu v tomto režimu dodával. Navrhuje se také změna řízení Energetického regulačního úřadu s tím, že tento úřad má řídit a navenek zastupovat předseda Rady Energetického regulačního úřadu jako monokratický orgán. Zatímco Rada jako kolektivní orgán má být odpovědná pouze za výkon taxativně vyjmenovaných pravomocí.

Novela dále rozšiřuje okruh důvodů odvolání členů Rady o porušení zákonné povinnosti v souvislosti s výkonem funkce. Předkládaný návrh dále také upravuje rozšíření regulačních pravomocí Energetického regulačního úřadu v oblasti obstarávání podpůrných služeb provozovatelem přenosové soustavy nebo pořizování bilančního, tzv. vyrovnávacího plynu provozovatelem přepravní soustavy. Energetický regulační úřad bude stanovovat regulované ceny tak, aby byly alespoň nákladové. Tím bude zajištěna přiměřenost regulovaných cen ve vztahu k nákladům poskytovatelů těchto komodit.

Děkuji vám za pozornost a za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…