Ministr Stanjura: Důvodem jsou dopady pokračujícího konfliktu na Ukrajině

15.11.2022 20:04

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2022.

Ministr Stanjura: Důvodem jsou dopady pokračujícího konfliktu na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Tak já předpokládám, že to je i k tomu tisku jako celku, nejenom ke stanovisku prezidenta republiky. (Ano.) Ano. Tak já myslím, že jsme o tomto návrhu novely debatovali hodně podrobně ve všech třech čteních. Nakonec to Poslanecká sněmovna schválila. Tak já možná jenom ta tři základní čísla připomenu.

Ty základní důvody jsou dopady pokračujícího konfliktu na Ukrajině a dopady ruské agrese na Ukrajině, já bych tu nazýval věci pravými jmény, dopady vysoké inflace, vysokých cen energií, to jsou základní důvody, proč vláda přistoupila k této novele. Mimo jiné v okamžiku, kdy jsme schvalovali státní rozpočet na 2022, tak nebyly známy některé skutečnosti, jako například druhá mimořádná valorizace penzí. A teď bych mohl pokračovat v jednotlivých opatřeních, které schválila Poslanecká sněmovna i Senát, ať už to bylo dočasné snížení spotřební daně na pohonné hmoty, ať už to bylo zrušení podstatné části silniční daně, ať už to byl příspěvek pět tisíc na dítě do 18 let a takhle bych mohl pokračovat.

Když se podívám na vyjádření pana prezidenta, tak popravdě řečeno, já jsem to někde komentoval, že si prezidentská kancelář spletla rok.

Nevím, proč bychom měli my jako vláda nést důsledky slibu, které kdysi nejmenovaný předseda nejmenovaného hnutí učinil panu prezidentovi o dočasnosti snížení daní na dva roky. Ale i kdyby ten slib byl naplněn, tak by se to netýkalo zdaňovacího období roku 2022, protože tento kalendářní rok je druhý rok, kdy mají zaměstnanci zvýšené své příjmy v průměru o sedm procent díky nižší dani z příjmů ze závislé činnosti. Je třeba připomenout, že vlastně ty náklady šly na vrub pouze státního rozpočtu a ne na vrub ani krajských ani městských či obecních rozpočtů.

Takže ten důvod se vlastně míjí s tím materiálem. Nemohu ho brát vážně, protože za prvé my jsme ten slib neučinili. Říkám ale, i kdyby ten slib byl splněn, tak by se týkal materiálu, který budeme projednávat zítra, a to je státní rozpočet na rok 2023. Takže z mnoha důvodů provozních i rozpočtových chci požádat Poslaneckou sněmovnu, aby potvrdila své rozhodnutí a přehlasovala veto prezidenta republiky. Předpokládám, že v pátek by potom zákon mohl jít ve Sbírce zákonů tak, aby příští týden mohly být bez problémů uskutečněné potřebné výdaje zejména v sociální oblasti. Děkuji za úvodní slovo, pane místopředsedo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…