Ministryně Černochová: Velmi si vážím nabídky velet bojovému uskupení NATO

20.03.2022 14:51 | Tisková zpráva

Ministryně obrany Jana Černochová má za sebou první oficiální zahraniční cestu. V pátek 18. března 2022 navštívila v Bratislavě svého slovenského kolegu Jaroslava Nadě.

Ministryně Černochová: Velmi si vážím nabídky velet bojovému uskupení NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Hlavním tématem byla spolupráce při budování mnohonárodního bojového uskupení NATO se sídlem na Slovensku. Jeho cílem bude posílení obranyschopnosti Aliance na jejím východním křídle.

„Naše země k sobě měly vždycky blízko a krize na Ukrajině naši spolupráci ještě upevnila. Velmi si vážím nabídky být součástí mnohonárodního bojového uskupení NATO a dokonce mu velet,“ uvedla ministryně Černochová.

Dodala, že Česká republika s největší pravděpodobností do tohoto uskupení přispěje zpočátku především příslušníky 43. výsadkového pluku. Působit by v něm měla také tanková četa, specialisté elektronického boje a příslušníci praporu bezpilotních prostředků. Finální složení českého kontingentu ale ještě bude v dalších týdnech předmětem jednání náčelníků generálních štábů obou zemí.

Ministři se také shodli na potřebě i nadále podporovat Ukrajinu a pomáhat jí v obraně proti ruskému agresorovi. Česká republika i Slovensko patří k zemím, které pomáhají opravdu masivně jak dodávkami vojenského materiálu, tak humanitární pomocí. Zároveň jsou cílem Ukrajinců prchajících před ruskou invazí.

„Děkuji za aktivní humanitární pomoc při vybudování stanového městečka pro uprchlíky u Liptovského Mikuláše,“ ocenil ministr Naď zapojení českých logistiků. Už v minulém týdnu vybudovali v lokalitě Mokraď plně vybavenou humanitární základnu až pro 400 lidí. V pátek ráno bylo ve stanovém táboře ubytováno celkem 113 lidí.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Jedním z dalších bodů jednání byla také bilaterální spolupráce, především v oblasti obranných průmyslů obou zemí. Využití kapacity zbrojařských firem a státních podniků nabírá na důležitosti právě v této době, kdy si většina členských států NATO uvědomuje nutnost urychlit modernizaci svých armád.

„Dohodli jsme se, že si vyměníme seznamy materiálu našich zbrojařů, abychom mohli lépe spolupracovat ve veřejných zakázkách formou vláda-vláda,“ vysvětlila česká ministryně obrany. Jednou z příležitostí pro další rozvedení této tematiky je tradiční veletrh IDEB, kterého se ve slovenské metropoli účastní vždy většina firem z obou stran hranice působících v obranné oblasti.

Oba ministři také v pátek v Bratislavě uctili památku prvního československého ministra vojenství Milana Rastislava Štefánika. Ministryně Černochová také pozvala Jaroslava Nadě na červnové připomenutí 80. výročí operace Anthropoid. „Jde o významnou operaci, ve které bojovali čeští a slovenští vojáci bok po boku a v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje také společně položili život za svoji zemi,“ uzavřela Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…