Ministryně Černochová: Ministerstvo obrany dostane o miliardu více

13.03.2022 21:29

V roce 2022 bude hospodařit s rozpočtem 89,1 miliard korun

Ministryně Černochová: Ministerstvo obrany dostane o miliardu více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila státní rozpočet na rok 2022. Reflektuje v něm pozměňovací návrh ministryně obrany Jany Černochové, který byl schválen ve třetím čtení zákona o státním rozpočtu. Pro Ministerstvo obrany ČR znamená navýšení výdajů o miliardu oproti původnímu návrhu, tedy na 89,1 mld. Kč, což představuje 1,35 % HDP. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

„Naše vláda tímto rozhodnutím dala jasně najevo, že si uvědomuje nutnost dělat maximum pro obranyschopnost České republiky. Obzvláště v aktuální situaci, kdy ruská armáda na Ukrajině ukazuje, že jí není nic svaté,“ řekla ministryně Černochová.

Právě v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu přijala vláda 2. března 2022 usnesení č. 149 o navýšení rozpočtu výdajů kapitoly ministerstva obrany v roce 2022 o 1 miliardu Kč na 89,1 mld. Kč. Tímto usnesením vláda souhlasila také s dalším navyšováním prostředků na zajištění obranyschopnosti České republiky.

Nadále platí ambice splnit do roku 2025 alianční závazek a dosáhnout u obranných výdajů hranice 2 % HDP. Vzhledem k tomu bude ministerstvo obrany nadále usilovat o navýšení výdajů na rok 2023 a střednědobého výhledu na rok 2024 a 2025, aby bylo rozpočtově zajištěno urychlení modernizačních projektů v souladu s koncepčními dokumenty Armády ČR, v čele se zakázkou na pásová bojová vozidla pěchoty.

Konkrétním příkladem využití navýšených rozpočtových prostředků je nákup ručních palných zbraní od společnosti Česká zbrojovka Uherský Brod (ČZUB). S tou uzavřelo ministerstvo obrany ve středu 9. března 2022 dodatek k rámcové dohodě z dubna 2020, který navýšil maximální rámec této dohody o 1,18 mld. Kč. Umožní to završení unifikace výzbroje jednotlivce a úplné přezbrojení AČR na útočné pušky BREN 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.