Ministryně Dostálová: Národní dotace z oblasti bydlení - příjem žádostí se blíží

29.10.2018 14:01

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje i letos vyhlásit výzvu k předkládání žádostí o dotace z programu Podpora bydlení pro rok 2019. Vrací se podpora technické infrastruktury. Příjem žádostí započne v týdnu od 5. listopadu 2018 a skončí počátkem února 2019.

Ministryně Dostálová: Národní dotace z oblasti bydlení - příjem žádostí se blíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„V příštím roce bude možné získat dotaci na výstavbu pečovatelských bytů, komunitních domů seniorů, výtahů a bezbariérových vstupů do bytových domů. Žádosti budeme přijímat také na zasíťování pozemků obcí z podprogramu Technická infrastruktura, který v posledních letech nebyl vyhlašován. Jedná se o dotace na místní komunikace, vodovod a kanalizaci,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

Podprogram Technická infrastruktura nebyl v posledních letech vyhlašován, a to jednak z důvodu vysokých poplatků za vynětí stavebních pozemků z půdního fondu, které museli platit i fyzické osoby, a které často převyšovali cenu pozemku a dále z důvodu nízkého rozpočtu celého programu Podpora bydlení. Obě tato omezení byla odstraněna jednak novelou zákona, a také díky navýšení rozpočtu pro národní dotace. Podprogram tedy lze opět vyhlásit.



Předpokládaná alokace na Technickou infrastrukturu je 50 mil. Kč. Dále tedy bude možné podávat žádosti na pečovatelské byty, které jsou určeny pro osoby v starší 65 let nebo osoby fyzicky závislé na jiné osobě. Zde má ministerstvo připraveno na projekty 200 mil. Kč. Výzva bude otevřena podobně jako v minulých letech i na komunitní domy seniorů s rozpočtem 150 mil. Kč. Cílem je zajištění sociálního nájemního bydlení pro osoby ve věku 60 let a více. Na odstranění bariér při vstupu do domu a do výtahu a na samotnou výstavbu osobních výtahů v domech má ministerstvo v rámci podprogramu Bytové domy bez bariér připraveno 200 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…