Ministryně Maláčová: Ženy vydělávají průměrně o 80 tisíc korun ročně méně než muži

06.11.2018 12:40

České ženy vydělávají průměrně o 22 procent méně než muži. Nerovnost v České republice je ve srovnání s ostatními zeměmi EU téměř nejvyšší.

Ministryně Maláčová: Ženy vydělávají průměrně o 80 tisíc korun ročně méně než muži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jsou v boji proti těmto rozdílům důležitá prorodinná opatření v podobě částečných úvazků, dětských skupin či mikrojeslí. K tématu se společně s ní vyjádřili na tiskové konferenci také místopředseda Poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD) a poslanec Ondřej Veselý (ČSSD).

Tisková konference se uskutečnila u příležitosti Evropského dne rovného odměňování, který připadl v tomto roce na 3. listopad. Od tohoto dne ženy ve srovnání s muži v EU do konce roku pracují zadarmo. V České republice tento den připadá již na 13 říjen. „Ta nerovnost zvyšuje u žen riziko chudoby a negativně se odráţí i na výši jejich důchodů. Ohrožuje nejen je samotné, ale i jejich děti. Kvůli nerovnému odměňování přicházejí české rodiny v průměru o 6 až 7 tisíc korun měsíčně, což představuje zhruba 80 tisíc za rok,“ uvedla ministryně Maláčová.

Odstraňovat propastné rozdíly by měly kroky Ministerstva práce a sociálních věcí. Mezi ně patří například projekt 22 % k ROVNOSTI, který se zaměřuje na sběr dat v oblasti odměňování a jejich řešení. Dále jsou významná také prorodinná opatření. „Ženy, které chtějí pracovat nebo se vrátit do práce, by na to měly mít podmínky. Proto chceme podpořit částečné úvazky a rozšířit možnosti předškolní péče, tedy školky, dětské skupiny a mikrojesle. Před několika týdny jsme také navrhli v rámci novelizace zákoníku práce zavedení institut u sdíleného pracovního místa, který dobře funguje na Slovensku nebo v Německu. Dále je zde také osvěta a spolupráce s řadou firem. Ze Švýcarska jsme převzali a testujeme software Logib. Ten bychom brzy chtěli dát bezplatně k dispozici českým firmám, aby si mohly anonymně otestovat, jestli strukturu odměn mají správně nastavenou a jestli třeba nevědomky ženy nediskriminují,“ doplnila ministryně Maláčová.

„Rozdíl 7 tisíc měsíčně, tedy přes 80 tisíc ročně, není férový a myslím si, že to poškozuje rodiny a celou ekonomiku. Jsem táta od rodiny, mám syna a dceru. Obě děti vychovávám tak, že se snažím mezi nimi nedělat rozdíly. A byl bych hrozně rád, aby ve svém životě měly stejné šance a za práci, kterou budou dělat, braly férovou mzdu,“ říká k tématu místopředseda PSP ČR Tomáš Hanzel.

Poslanec Ondřej Veselý k tématu uvedl: „Naše seniorky berou v průměru o 24 00 korun menší důchody než muži a je obrovský rozdíl, kolik pak máme důchodců mužů a žen důchodkyň na hranici chudoby. I z důvodu, že se staraly o rodiny. Tím pádem mají nižší vyměřovací základy. Jsem rád, že paní ministryně připravuje opatření, jak zvýšit důchody primárně ženám, aby nebyly na hranici chudoby. Příjmová nerovnost je výrazná také u samoživitelů a dopadá na desítky tisíc dětí, které vychovávají. Říkáme, ţe výplata zálohovaného výživného není žádná další sociální dávka, je to regulérní okamžitá pomoc dětem, ohroženým chudobou, a stát bude toto výživné vymáhat.“

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.