Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan škrtnul vodní záchrance tradiční dotaci

01.08.2022 22:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k financování práce vodních záchranářů

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan škrtnul vodní záchrance tradiční dotaci
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Polovinu prázdnin máme za sebou a s tím přicházejí první neradostné statistiky. Například ta, že stovky vodních záchranářů, kteří pracují pro stát většinou zadarmo, zasahovaly již u nespočet závažných případů tonutí. A doteď již bohužel zemřelo přes 30 lidí a další mají po tonutí vážné následky. Více výjezdů evidují pomalu už ve všech krajích. A navíc, aby toho nebylo málo, tak čísla jsou ve skutečnosti asi vyšší, protože do výkazů se nedávají lidé, kteří si ublíží skokem do neznámé vody.

Zkrátka vodní záchranka je zvlášť nyní v létě velmi důležitá. A já bych chtěla všem těm dobrovolníkům, kteří u vodní záchranky slouží, moc poděkovat, protože bez nich by ona tragická čísla byla ještě horší. A o to víc mě naštval ministr vnitra Vít Rakušan, který vodní záchrance škrtnul tradiční dotaci 15 milionů korun, ze kterých si dobrovolníci platili provoz a investice do nutného vybavení. Místo 15 milionů dostala vodní záchranná služba jen 5 milionů korun,a ještě s nimi zástupci ministra vnitra prý mluvili hodně povýšeně.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

A jen pro představu, celkem má vodní záchranná služba 1500 lidí, z nichž ve službě je vždy 700 lidí, kteří to dělají opravdu zadarmo. Celá Vodní záchranná služba ČR má totiž jen dva zaměstnance! A to mi přijde i s ohledem na statistiku, kterou jsem dnešní příspěvek začala, neuvěřitelné. Jenomže takto to teď na ministerstvu vnitra funguje. Dokud není nějaký velký problém, tak se to neřeší a škrtá se. Dokud nezačal hořet národní park České Švýcarsko, tak ministr o hasiče nejevil nejmenší zájem. Škrtnul jim peníze na vybavení i na mzdy. Jen co začalo hořet, tak se zamračil a najednou začal do médií říkat, že prý peníze najednou najde.

Jenomže lze mu věřit? Co se stane, až se požár uhasí a novináři se ho již ptát nebudou. Já vám to řeknu. Vít Rakušan zase hodí hasiče přes palubu. Stejně jako to udělal u všech ostatních, které už v danou chvíli nemůže využít pro vytváření své slávy. Koncepční práce mu totiž nic neříká. A já vám garantuji, že až teď budeme projednávat novelu státního rozpočtu, tak budu tlačit na to, ať se těch 10 milionů korun vodním záchranářům vrátí. Protože zneužívat dobrou vůli je asi to nejhorší, co někdo může udělat.

Ostatně, pokud je tato vláda schopná nasekat za jeden rok dluh 330 miliard korun, přestože vybere o 127 miliard korun více než ta vláda předešlá, tak může s klidem dát i 15 milionů vodním záchranářům. A věřte mi, že mě bude v tomto směru ve Sněmovně hodně slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…