OBRODA: K navrhované podobě zákona o státní službě

11.09.2014 14:23

olitické hnutí OBRODA zásadně nesouhlasí s navrhovanou podobou služebního zákona. Tento zákon měl vést k odpolitizování státní správy, ovšem diskuze a jednání politické elity ho přivedla do roviny, ve které k tomu nedojde.

OBRODA: K navrhované podobě zákona o státní službě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí Obroda Jiří Bejlovec

Mimo to, že jsou některé paragrafy dublováním platných paragrafů zákoníku práce, tak v zákonu jsou znatelné nedostatky. Jde mimo jiné o bod, který se věnuje Přeložení, kdy je řečeno, že „Státní zaměstnanec může být na dobu nezbytné potřeby, která musí být předem určena, nejdéle však na dobu 180 kalendářních dnů v kalendářním roce, přeložen k výkonu služby v oboru služby, který vykonává, do jiného služebního úřadu, a to i bez svého souhlasu.“

Chápeme, že státní zaměstnanec má určité povinnosti, ale v následujících odstavcích zákona nejsou definované podmínky bydlení při přeložení, nikdo neví, za jakých podmínek by byl zaměstnanec na celou dobu přeložení ubytován. V takovém stavu se podobný paragraf dá snadno využít na postupné vypuzení nepohodlného zaměstnance z jeho pozice a tlaku k odchodu. Rozumíme tomu, že institut přeložení by měl být součástí zákona, ale v dostupné verzi je nedořešený.

Dále je legrační si projít například paragraf ohledně povinnosti státních zaměstnanců, kde se v jednom z bodů píše, že zaměstnanec v souvislosti s výkonem služby nesmí přijímat dar, či výhody v hodnotě přesahující 300 Kč, což skoro zní jako nabádání k doporučené výši drobného úplatku, ještě chybí dodatek, kolikrát si od jediného člověka dar v této hodnotě zaměstnanec může převzít. Námi zmiňované příklady jsou jen dva z mnoha problémů novely.

Je chybou koaliční vlády, že se dopouští zásadního ústupku ve větší propustnosti státní správy a upustila také od Generálního ředitelství, což je chybou. Na druhou stranu, není nikde v zákoně nijak přesně definována odpovědnost úředníka za jeho činnost, což ve státní správě je nad rámcem, který se vejde do běžného zákoníku práce.  Jelikož zákon v tomto stavu nebude dostatečný, brzy bude nutné ho znovu novelizovat, pokud má plnit svůj účel a smysl. Jestliže budou navíc zjištěny závažné nedostatky, může stát také přijít až o několik stovek miliard z Evropských strukturálních a investičních fondů v období 2015-2020. Je naprosto zřejmé, že pan Ing. Miroslav Kalousek, kritik původního koaličního návrhu, je velice znalý věci a dokáže proto převést zákon do podoby, která mu vyhovuje, tedy do nefunkčního braku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: hnutí OBRODA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Czernin: Kdyby vláda neudělala nic, důchodový systém se rozsype

4:32 Senátor Czernin: Kdyby vláda neudělala nic, důchodový systém se rozsype

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.