Peksa (Piráti): Polská vláda musí poznat, že Evropa její asociální politiku nehodlá tolerovat

24.03.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politické i společenské situaci v Polsku.

Peksa (Piráti): Polská vláda musí poznat, že Evropa její asociální politiku nehodlá tolerovat
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Za napomáhání provedení bezpečné interrupce 8 měsíců prospěšných prací.

Bohužel se nejedná o úryvek z knihy nebo seriálové adaptace „Příběhu služebnice“, ale o skutečnou událost, která se odehrála pár dní zpátky v Polsku. Vládní ultrakonzervativní strana PiS totiž zřejmě přímo bere dystopický seriál jako důsledný manuál pro svoji politiku vůči polským ženám.

Obětí polských vládou ovládaných soudů se stala aktivistka Justyna Wydrzyńska, členka kolektivu Abortion Dream Team. Justyna totiž poskytla jedné Polce v 12tém týdnu těhotenství prášky na interrupci, protože si Polka nemohla dovolit pro provedení interrupce vycestovat mimo zemi (jinak to už prakticky v Polsku nejde).

Manžel zmíněné Polky ale prášky na interrupci objevil a po vzoru kampaně Ordo Iuris (polského ekvivalentu Hnutí pro Život) svoji ženu nahlásil policii.

Wydrzyńska byla poté obviněna podle zákona z roku 1997, který kriminalizuje „poskytování pomoci těhotné ženě při přerušení těhotenství nebo její navádění k tomu, aby tak učinila“, za který obviněným hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Ačkoliv byl verdikt vládou kontrolovaného soudu v tomto ohledu ještě „liberální“, Ordo Iuris pro Wydrzyńskou požadovalo rovnou podmíněný trest vězení.

Takhle to dál nejde!

Spolu s likvidací nezávislých soudů, svobodného tisku a práv žen a LGBTQI+ osob se vládní PiS dlouhodobě dopouští porušování těch samých hodnot a zásad Evropské unie, které se Polsko zavázalo při svém vstupu dodržovat.

Evropa už nesmí dál jen mlčky přihlížet. Situace v Polsku je přímým důsledkem toho, když Komise nedokáže včas reagovat na výzvy a problémy, které členské státy a právní stát sužují už roky.

Polská vláda musí poznat, že Evropa její asociální politiku nehodlá nadále financovat a tolerovat. Komise by proto měla udělat vše pro to, aby dokázala ženy v Polsku chránit před represemi ze strany vládní PiS. Nástroje, stejně jako v případě Maďarska, Komise má. Teď je jen využít. Přestaňme sponzorovat potlačování ženských práv ze strany PiS!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.