Piráti: Zákon o právu na digitální službu prošel ve Sněmovně prvním čtením

29.05.2019 11:38

Sněmovna včera v prvním čtení schválila návrh zákona o právu na digitální služby, který má občanům garantovat právo do pěti let od schválení požadovat od státu veškerou komunikaci elektronicky.

Piráti: Zákon o právu na digitální službu prošel ve Sněmovně prvním čtením
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Návrh, který vznikal téměř rok pod záštitou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj vedeném předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, zapadá do celkové vládní koncepce Digitální Česko a je pod ním podepsáno 137 poslanců. Na přípravě zákona se podíleli experti všech politických stran, zástupci ICT Unie i vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Návrh zákona podpořili také ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

„Chci poděkovat všem, kteří se na přípravě tohoto naprosto zásadního zákona pro digitalizaci Česka podíleli. Je to začátek velké změny, která nás čeká a bude vyžadovat ještě hodně práce – od další potřebné legislativy, přes její uvádění v praxi až po nastavování spolupráce s dodavateli. Věřím ale, že ten široký konsenzus, který tu máme, nám hodně pomůže. Od zákona si slibuji usnadnění každodenního života občanů, méně byrokratické zátěže, posun blíže k digitálnímu státu,“ uvedl předseda Pirátů Bartoš.

„Zákon garantuje každému, kdo o to bude mít zájem, možnost komunikovat se státem elektronicky a řešit své věci přes internet. Navíc je zde zaručeno, že stát nebude opakovaně požadovat informace, které již jednou získal. Nejedná se však o něco, co by mělo být pro občany povinností. Pokud někdo nebude chtít tuto službu využívat, může s úřady nadále komunikovat tak, jak je zvyklý,“ dodal poslanec a předseda Podvýboru pro eGovernment Ondřej Profant.

Bartoš na plénu Sněmovny také upozornil na historické problémy IT zakázek a řešení: „Až zákon projde a budeme konečně digitalizovat po vzoru Estonska nebo Anglie. Je důležité, abychom to udělali pořádně, transparentně a za odpovídající náklady. To, že IT ve státní správě bylo doposud černou dírou na finance, řešení byla předražená a nepřívětivá a stát platil miliardy navíc za pouhou údržbu či licence, se nesmí opakovat. S Piráty i odbornou veřejností na to dohlédneme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…