Piráti: eNeschopenka je zastavená účelově

08.06.2018 13:43

Piráti kritizují obstrukce vlády v demisi vedoucí k oddalování elektronizace veřejné správy. Jedním z projektů, který měl pirátskou podporu vzhledem k naplňování principu eGovernmentu, je právě eNeschopenka.

Piráti: eNeschopenka je zastavená účelově
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Fungovat přitom měla už od 1. ledna 2019. Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová však má k projektu celou řadu výtek, v mnoha případech však mlží anebo uvádí nepravdy. Piráti Němcovou v záležitosti již dříve interpelovali, ministryně však otázky nedokázala kompetentně zodpovědět, detailní vyjádření je zveřejněno zde. Dnes se nad eNeschopenkou schází premier Andrej Babiš a ministryně Němcová s vedením České správy sociálního zabezpečení.

„Dvě podstatné analýzy, které měly podepřít zavedení eNeschopenky do praxe, účelově zastavilo současné vedení ministerstva. Tím paralyzovalo přípravný harmonogram a práce se začala hroutit na mnoha úrovních. Paradoxně řada problémů, které ministryně v demisi Němcová projektu vytýká, vzniklo právě obstrukcemi jejích náměstků. Je to tedy buďto účelovka anebo nekompetentní managment,“ komentuje situaci pirátský předseda Podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolářík.

„Ministryně se soustředila na personální změny, které ohrozily pokračování projektu, a ne na naplnění harmonogramu. Z resortu navíc nyní odchází. Proč podkopává dlouhodobé projekty, u jejichž zrodu nestála? Proč se obklopila lidmi, kteří tento projekt pohřbili? Tím, kdo ve finále na situaci doplatí, jsou občané České republiky. Fungující eNeschopenka naplánovaná na 1.1.2019 jako dobrovolný prvek mohla prospět zaměstnancům i lékařům,“ dodává pirátská místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Olga Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.