Premiér Fiala: Rakovina je druhou nejčastější příčinou smrti českých občanů

06.04.2023 23:01 | Tisková zpráva

Nadace The Kellner Family Foundation daruje půl miliardy na vybudování výzkumného onkologického centra v pražském Motole.

Premiér Fiala: Rakovina je druhou nejčastější příčinou smrti českých občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Nadace The Kellner Family Foundation uzavřela s Fakultní nemocnicí v Motole a Ministerstvem zdravotnictví dohodu o spolupráci na projektu vybudování Vědeckého a diagnostického onkologického centra.

 „Onkologický výzkum, respektive hledání léku nové generace proti některým typům rakoviny, byla Petrova srdeční věc, které obětoval velmi mnoho,“ říká Renáta Kellnerová, předsedkyně správní rady Nadace The Kellner Family Foundation a vdova po zakladateli PPF Petru Kellnerovi.

Rodinná nadace Kellnerových poskytne dar ve výši 500 milionů korun, z nichž 300 milionů korun bude využito na stavbu tohoto výzkumného pracoviště v areálu motolské nemocnice. Zbývajících 200 milionů korun bude vědecké centrum čerpat postupně zejména na podporu vědecké činnosti po otevření centra na jaře 2026. Dle smlouvy o spolupráci poskytne ze svých zdrojů Ministerstvo zdravotnictví 240 milionů korun na nákup přístrojů a vnitřního vybavení.

„Rakovina je druhou nejčastější příčinou smrti českých občanů. Každý rok v jejím důsledku zemřou v České republice desítky tisíc lidí.  Všichni bohužel máme ve svém okolí někoho, kdo se s touto zákeřnou nemocí setkal. Jsem proto moc rád, že se podařilo dohodnout spolupráci mezi The Kellner Family Foundation, Fakultní nemocnicí v Motole a Ministerstvem zdravotnictví, která přinese 500 milionů korun ze soukromých zdrojů na vybudování a provoz Vědeckého a diagnostického onkologického centra. Je to doposud největší dar soukromého subjektu ve prospěch České republiky. Velmi si ho vážíme. Věřím, že napomůže s léčbou rakoviny a bude i dobrým příkladem pro další spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem,“ uvedl předseda vlády ČR Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Znám lidi, co berou k vůli tomuto lháři antidepresiva. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 07.04.2023 9:04:23
Už ho zkrátka nemůžou ani vidět. Počet sebevražd roste.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Budoucnost: Problémy zemědělství. Klíčové je správně nastavit dotace

10:14 Budoucnost: Problémy zemědělství. Klíčové je správně nastavit dotace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zemědělství.