Finsko je členem NATO. Biden jásá, Fiala gratuluje

04.04.2023 18:41 | Ze sítí

Finsko je od úterý oficiálně novým členem Severoatlantické aliance, která se tak rozšířila na 31 členů. Premiér Petr Fiala to považuje za „historickou chvíli“ a doufá, že Maďarsko a Turecko brzy ratifikují i vstup Švédska, které spolu se svým severským sousedem taktéž zažádalo o vstup do NATO poté, co ruská vojska loni vpadla na Ukrajinu.

Finsko je členem NATO. Biden jásá, Fiala gratuluje
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto dnes v Bruselu odevzdal americkému ministru zahraničí Antony Blinkenovi podepsaný přístupový dokument, čímž se Finsko oficiálně stalo členem NATO. Finsko, které má 1 300 km dlouhou hranici s Ruskem, podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga posílí obranyschopnost NATO a na oplátku zvýší svou bezpečnost.

Spolu s Finskem žádá o vstup do Aliance také Švédsko, jehož vstup ale zatím odmítají ratifikovat Maďarsko a Turecko. Finský prezident Sauli Niinistö podle informací CNN Prima NEWS během dneška prohlásil, že Finsko bude po svém vstupu do NATO pokračovat v úsilí o co nejrychlejší připojení Švédska k Alianci.

Také britský premiér Rishi Sunak po připojení Finska apeloval na všechny členy Severoatlantické aliance, aby přijetí Švédska schválili. A podobně se vyjádřil i premiér Petr Fiala, který také pogratuloval Finsku k historické chvíli.

„Gratuluji Finsku ke vstupu do Severoatlantické aliance, pro kterou bude velkou posilou. Je to historická chvíle pro Evropu a pro její bezpečnost. Doufám, že Maďarsko a Turecko ratifikují vstup Švédska a to se také brzy stane členem NATO,“ uvedl Fiala na Twitteru.

 

 

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) přímo v Bruselu prohlásil, že ruská agrese na Ukrajině skandinávským zemím ukázala, že bezpečí již neleží v neutralitě. „Plně rozumím Finsku, které má velice silnou armádu, výdaje na obranu čtyři procenta HDP, je to velmi silný spojenec,“ uvedl Lipavský.

Na přijetí nového člena se podle svých slov těší také americký prezident Joe Biden, který taktéž vyzval k urychlenému přijetí Švédska. „Dnes jsme jednotnější než kdykoli předtím,“ uvedl Biden směrem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který zaútočil na Ukrajinu mimo jiné proto, aby se nerozšiřovalo NATO.

„Vladimir Putin dosáhl invazí na Ukrajinu pravého opaku, než zamýšlel. Chtěl zabránit rozšiřování Aliance, právě to se však v důsledku stalo,“ upozornil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další oběť NATO, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 04.04.2023 19:29:04
Rusko jim teď vypne plyn a Finsko zmrzne. Neuvěřitelná hloupost finské vlády. Ale není se čemu divit...podívejte se na jejich pubertální vládu, to hovoří za vše. Jó, kdo chce kam, pomožme mu tam...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…