Fialova slova z úplně jiného světa. Opozice jen zírá, co se odehrává pod Jurečkou

04.04.2023 21:19 | Rozhovor

Premiér Fiala ukazuje, že je úplně z jiného světa než občané. Jiná slova poslankyně SPD nemá k jeho vyjádření, že vydírání ředitele Úřadu práce ze strany ministra Mariana Jurečky bylo řešením situace. Neméně důležité je podle ní i to, že Jurečka úřady spadající pod své ministerstvo, které mají lidem pomáhat v nouzi, prostě nezvládá.

Fialova slova z úplně jiného světa. Opozice jen zírá, co se odehrává pod Jurečkou
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Co říkáte na kauzu ministra Jurečky s odvoláním ředitele Úřadu práce Najmona? Měl by ministr ze svého chování, zaznamenaného při vzájemné schůzce, vyvodit nějaké důsledky?

Je nepochybné, že postup ministra nebyl standardní, nebyl v pořádku manažersky, eticky ani politicky. Podle informací a hlavně nahrávky, kterou v minulém týdnu zveřejnil server iDNES.cz, existuje jasné a důvodné podezření, že ministr Jurečka bývalého ředitele Úřadu práce Najmona nutil k odstoupení jednak nabídkou mimořádné finanční odměny a současně i prostřednictvím výhrůžek špatným služebním hodnocením, které by mu v budoucnu zkomplikovalo nalezení nového zaměstnání ve veřejné správě, ale nejen tam.

Celá věc tudíž nese rysy nepřijatelného vydírání.

Celá tato situace se proto musí co nejrychleji vyšetřit. Už teď je ale zcela evidentní, že ze strany ministra Jurečky šlo o jednání, které podle mě není slučitelné s pozicí ministra vlády. Namístě by byla rezignace anebo návrh premiéra prezidentu republiky na odvolání ministra práce a sociálních věcí a místopředsedy vlády.

Jak na vás působí zdůvodnění premiéra Fialy, který ministra naopak ocenil slovy: „Jsem rád, že pan ministr Jurečka našel řešení a budeme se posouvat, aby se úřady práce staly dostatečně moderní“?

Doslova jako poselství z jiného světa. Ze světa elitářů odtržených od reality a pohrdajících lidmi a hodnotami mezilidských vztahů. Premiér Fiala de facto pochybné jednání ministra Jurečky schválil, čímž se přihlásil k nepřijatelným vyděračským praktikám ve vztahu nadřízených k podřízeným ve státní správě obecně jako k přijatelnému principu, když to politické zájmy vyžadují. To já rezolutně odmítám.

Pokud ministr Jurečka nebyl s prací exředitele Najmona spokojen, pokud ten neplnil svěřené úkoly a povinnosti odpovídajícím způsobem a bylo to odůvodnitelné a doložitelné, měl být standardně odvolán z funkce. Bez teatrálních gest a takovýchto nabídek, kde šlo mimochodem o nemalé veřejné prostředky.

A důležité je říci i to základní, co celou situaci vyvolalo. A tím je skutečnost, že ministr Jurečka dlouhodobě zcela selhává v řízení Úřadu práce ČR, který je přetížený, zavalený novými agendami, které mu vůbec neměly být přidělovány, nemá dostatek zaměstnanců, ti dosavadní nejsou adekvátně ohodnoceni a nezvládají včas vyřizovat žádosti občanů o sociální podporu a pomoc.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Budete se jako opozice ke kauze ještě nějakým způsobem vracet?

Určitě ano, s tím, že pan ministr a pan premiér považují situaci za vyřešenou, se nespokojíme. Na jedné straně je dobré vyčkat na výsledek probíhajícího policejního vyšetřování, ale rozhodně budeme chtít tuto kauzu projednat na nejbližší dubnové schůzi Sněmovny jako samostatný bod.

Již dříve se objevily informace, že pod ministrem Jurečkou docházelo k rozkrádání sociálních dávek v řádu milionů, protože robotický systém nebyl schopen odhalovat falešné žádosti. Je to už zhruba měsíc, co se o tom psalo, máte jako poslankyně ze sociálního výboru nějaké informace, jak se problém vyřešil a zda za rozkrádání sociálních dávek někdo ponese zodpovědnost?

Tyto informace zatím nemám, přestože jde o další mimořádné selhání vedení Ministerstva práce a sociálních věcí. Za skandální považuji i to, že zastupující ředitel Úřadu práce celou věc zlehčoval tím, že jde pouze o nějaké „drobné“ peníze, o malou vadu na kráse na jinak perfektně fungujícím systému.

Ne! Jde jednoznačně o krádež a zneužití peněz českých občanů a všichni, kdo se na tom podíleli, musejí být potrestáni. Tedy jak ti, kdo dávky podvodem neoprávněně čerpali, tak ti, kteří to na straně státu umožnili, ať už úmyslně nebo z nedbalosti.

A hlavně, za rozdělování desítek milionů korun ze státního rozpočtu nesmí nikdy mít odpovědnost nějaký robot nebo počítačový program, ale vždy konkrétní zaměstnanec státu s jasnou kompetencí a zodpovědností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialova vláda , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Cidrych , 05.04.2023 8:44:26
Může mi někdo z politiků říci z čeho je mají ti co vyrábí živit ? Vždyt ta svoloč nám zlikvidovala ,zdražila nám výrobu .Drahý proud ,drahý plyn to všechno jsou věci potřebné k výrobě: Myslel jsem si že Fiala jako profesor je něco chytrého omyl .Hluboký omyl. Oni zdraží těm kteří na ně pracují prostředky a chtějí od nich peníze. Opravdu obyčejní ekonomičtí burani. Přeci když si zlikviduji ty kteří na mne pracují tak nebudu mít finance .Ale to je o ekonomice a čeho je Fiala ? Fiala je jen ekonomicky neschopný člověk a ještě k tomu politik ? Vy všichni z české vlády si jen zvyšuje již tak obrovské platy ,že jste překročili výrobní sféru. Už na Vás nemá kdo pracovat ,Jste nevýrobní parta ,která vysoko převyšuje výrobní partu. Jak jednoduché .Ted Vám jde jen o to aby jste si ty koryta udrželi ,třeba volbou 16 náctiletých a zjistili jste si že volby elektronicky Vám zajistí doživotní přehlasování kohokoliv. Vám jde jen o to mocenstvím ,likvidací Svobody slova ,zavíráním nepohodlných ,dehonestací jste utvořili policejní stát ,kde kohokoliv kdo Vám řekne pravdu zlikvidujete .To Vám asi naočkoval a vyhovuje nový prezident ,kterého Fiala schválil a nechal podvodně zvolit ,nevěřím že by byl český národ tak hloupý aby si dal do čela státu osobu z NATO ,člověka komunistu a vojáka ,zároven kapitalistu ,zkrátka člověka mnoha tváří která převyšuje ty morální ,základní .Důchodcům seberete peníze na důchody aby jste si sami mohli zvýšit . To je něco hnusného a kdo Vám dá hlas to je sebevrah

|  6 |  0

Další články z rubriky

Kat, blázen a král... Zbořil o fungování dnešní moci. A „Rychetského ideální model“

20:21 Kat, blázen a král... Zbořil o fungování dnešní moci. A „Rychetského ideální model“

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Hlavně jde přece o to, aby se již dnes všichni starali, jak to dopadne, a ni…