Przybyla (KSČM): Demolice vyloučené lokality se odkládá

11.04.2022 4:33

Práce na projektové dokumentaci pro demolici sedmi městských bytových domů ve vyloučené lokalitě Mánesova, Vrchlického, Alšova budou přerušeny.

Przybyla (KSČM): Demolice vyloučené lokality se odkládá
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním zasedání po té, co o převážně vybydlené objekty ve špatném technickém stavu projevil zájem zkušený krnovský podnikatel, jehož plán je domy opravit. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Na základě jeho žádosti zastupitelstvo schválilo záměr prodeje domů a k nim přilehlých pozemků. Až bude záměr vyhlášen, mohou se na výzvu přihlásit i další zájemci. Město pak zváží, zda domy prodá, opraví samo, nebo se vrátí k demolici.

O odstranění objektů rozhodli zastupitelé v září loňského roku. Náklady na rekonstrukci domů byly tehdy odhadnuty na 130 milionů korun. Částečně by je sice mohla pokrýt státní dotace, dotační tituly jsou ale směřovány spíše k sociálnímu bydlení, a to by znamenalo potenciální hrozbu opětovného vzniku vyloučené lokality. Obavy měli zastupitelé také z prodeje soukromým vlastníkům, kteří by objekty mohli po co nejlevnější opravě obsadit sociálně slabými nájemníky. Pro demolici tehdy hlasoval i zastupitel Marian Przybyla (KSČM), který se nyní přiklonil k vyhlášení záměru prodeje: „Záměr není závazný pro město, je to jakýsi průzkum trhu, jestli je zájem a jak velký. Jeho schválením se k ničemu nezavazujeme, získáme tím povědomí o partnerech a jejich záměrech.“ 

Záměr prodeje se týká jak prázdných domů na adresách Vrchlického 11, Alšova 14 a 15 a Mánesova 2 a 6, tak domů Vrchlického 7 a 9, kde z celkem jednadvaceti bytů je jedenáct obsazených. Nájemníci v nich mají smlouvu na dobu určitou do 30. června 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.