Przybyla (KSČM): Demolice vyloučené lokality se odkládá

11.04.2022 4:33

Práce na projektové dokumentaci pro demolici sedmi městských bytových domů ve vyloučené lokalitě Mánesova, Vrchlického, Alšova budou přerušeny.

Przybyla (KSČM): Demolice vyloučené lokality se odkládá
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním zasedání po té, co o převážně vybydlené objekty ve špatném technickém stavu projevil zájem zkušený krnovský podnikatel, jehož plán je domy opravit. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Na základě jeho žádosti zastupitelstvo schválilo záměr prodeje domů a k nim přilehlých pozemků. Až bude záměr vyhlášen, mohou se na výzvu přihlásit i další zájemci. Město pak zváží, zda domy prodá, opraví samo, nebo se vrátí k demolici.

O odstranění objektů rozhodli zastupitelé v září loňského roku. Náklady na rekonstrukci domů byly tehdy odhadnuty na 130 milionů korun. Částečně by je sice mohla pokrýt státní dotace, dotační tituly jsou ale směřovány spíše k sociálnímu bydlení, a to by znamenalo potenciální hrozbu opětovného vzniku vyloučené lokality. Obavy měli zastupitelé také z prodeje soukromým vlastníkům, kteří by objekty mohli po co nejlevnější opravě obsadit sociálně slabými nájemníky. Pro demolici tehdy hlasoval i zastupitel Marian Przybyla (KSČM), který se nyní přiklonil k vyhlášení záměru prodeje: „Záměr není závazný pro město, je to jakýsi průzkum trhu, jestli je zájem a jak velký. Jeho schválením se k ničemu nezavazujeme, získáme tím povědomí o partnerech a jejich záměrech.“ 

Záměr prodeje se týká jak prázdných domů na adresách Vrchlického 11, Alšova 14 a 15 a Mánesova 2 a 6, tak domů Vrchlického 7 a 9, kde z celkem jednadvaceti bytů je jedenáct obsazených. Nájemníci v nich mají smlouvu na dobu určitou do 30. června 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…