Krnov: Karnola je připravena pro stavbaře

06.02.2022 19:09 | Tisková zpráva

V lednu pracovníci Technických služeb Krnov vyklidili dezinaturu i části přilehlých objektů bývalé Karnoly, které před čtyřmi lety poškodil požár. Připravili tím prostor pro zahájení nezbytných oprav.

Krnov: Karnola je připravena pro stavbaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

O městskou zakázku „Odstranění havarijního stavu konstrukce objektu C Karnoly po požáru“ je mezi firmami zájem, do zadávacího řízení se jich přihlásilo šest. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být uzavřena do měsíce.

Kromě pracovníků Technických služeb Krnov se na úklidu podíleli také karnoláčtí seřizovači Josef Vojkůvka, Rudolf Klimenko a Jiří Šurman. Na starost měli očištění textilních strojů a zařízení, jež v dezinatuře zůstanou i v průběhu oprav.

„Teď to děláme nahrubo, ale až stavbaři práce dokončí, budeme stroj po stroji dočisťovat, a to v rozsahu, v jakém nám určí památkáři. Jestli je nechají v současné podobě, nebo se budou železné části natírat a patinovat, to všechno se teprve rozhodne,“ uvedl Josef Vojkůvka. Aby nedošlo k poškození strojů, stavbaři je před zahájením prací v obední a zakryjí plachtou.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Opravy po požáru v dezinatuře zahrnují výměnu podlah, stropů, trámů a sloupů poškozených požárem, v plánu je provedení replik původního skladu matric i denní místnosti. Stropy se budou opravovat i v přízemí a v patře nad dezinaturou, kde se stavbaři soustředí i na výměnu podlahy a repasi ocelových oken poškozených při požáru.

V obou nadzemních patrech se dále budou provádět také omítky a výmalby, výměny a repase výplní dveřních a okenních otvorů, kompletní rozvody silnoproudé elektroinstalace včetně svítidel i rozvody slaboproudé elektroinstalace, které zahrnují datový rozvod, požární signalizaci, evakuační rozhlas a zabezpečovací systém. V navazujících částech sousedních objektů budou oklepány omítky a dojde k opravě schodiště.

Předpokládaná cena stavebních prací byla 16,5 milionu korun, nejnižší nabídka podaná v zadávacím řízení je o dva miliony nižší. Akce může být na základě posouzení uznatelnosti nákladů hrazena až do výše 7,5 milionu korun z desetimilionové dotace, kterou Krnovu poskytl Moravskoslezský kraj v souvislosti s odstraněním následků požáru v Karnole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…