Krnov: Opravené divadlo se otevře v březnu

08.02.2022 10:48 | Tisková zpráva

Po šestnácti měsících, které uplynuly od posledního představení, bude do provozu opět uvedeno městské divadlo. Po rekonstrukci interiéru, kterou za 26 milionů korun provedla firma Fichna – Hudeczek, se diváci poprvé usadí v nových křeslech 28. března, aby zhlédli operetu Mamzelle Nitouche v podání operního souboru Slezského divadla Opava.

Krnov: Opravené divadlo se otevře v březnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

Změny k lepšímu pocítí diváci i vystupující soubory. „Díky pohodlnějším a rozměrnějším křeslům i širším uličkám mezi jednotlivými řadami dojde ke zvýšení komfortu pro diváky. Ti se u nás budou cítit lépe i zásluhou nové vzduchotechniky, která přinese lepší vytápění a odvětrání sálu. Účinkující soubory zase jistě ocení novou dřevěnou podlahu na jevišti. Předchozí byla ze smrku a během vrtání pro upevnění kulis se štípala. Současná je z olšového dřeva, u něhož by k tomu už docházet nemělo,“ uvedla vedoucí divadla Marcela Procházková z MIKS Krnov. K dalším příznivým opatřením patří provedení hydroizolace v přízemí, a to na chodbách i v sále. „Věříme, že se tím konečně zbavíme vlhkých stěn, opadávání omítek a plísní,“ dodala.

Kromě výměny sedadel v hledišti i lóžích došlo k rekonstrukci hygienického zázemí v prvním patře, výměně nášlapných vrstev, opravě akustického obkladu stěn a akustického podhledu stropů v lóžích a byl také obnoven původní středový vstup do hlediště v přízemí, čímž se počet diváků snížil z 678 na 554. „Nový je také systém nuceného větrání jeviště a hlediště, který bude rovněž sloužit jako hlavní způsob vytápění s inteligentním způsobem řízení. Očekáváme od něj optimalizaci provozních nákladů,“ řekl Petr Mynář z odboru investic a správy majetku. Vyměněné jsou rovněž všechny přívodní kabely do elektrických rozvodných skříní, v sále i na chodbách se bude chodit po kobercích a došlo k úpravám v zákulisí, kde byla kovová vrata nahrazena rolovacími z plastu.

Budova městského divadla byla postavena v roce 1928 a představuje ojedinělý příklad expresionistické divadelní architektury v českých zemích. Jeho autorem je vídeňský architekt Leo Kammel, žák Jana Kotěry, který nárožní objekt zdramatizoval ostrými štíty a klínovými motivy dekorativních výplní. V průběhu let byly k divadlu postupně přistavěny skladiště a kanceláře, měnila se také jeho kapacita. Původních 1009 míst pro diváky se po různých úpravách zmenšilo na polovinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…