Rozvoral (SPD): Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun nepodpoříme

09.09.2019 10:45

Ministerstvo financí poslalo minulé úterý na vládu nový návrh státního rozpočtu na příští rok, kde oproti červnovému návrhu byly navýšeny výdaje i příjmy o dvacet miliard korun a kde je počítáno se schodkem ve výši 40 miliard korun.

Rozvoral (SPD): Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun nepodpoříme
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Naše hnutí SPD nepodpoří ve Sněmovně státní rozpočet na rok 2020, bude-li navrhován s plánovaným schodkem. Stát by se měl chovat jako řádný hospodář a v žádném případě by neměl operovat a počítat s tím, že jeho výdaje budou byť jen o korunu vyšší než jeho příjmy. Naopak by měl stát pamatovat na mimořádné události, které mohou kdykoli nastat, např. v důsledku bezpečnostních opatření k zajištění bezpečnosti našich občanů při možné hrozbě teroristického útoku nebo v odstranění možných přírodních katastrof jako jsou záplavy, silné vichřice atd. a z tohoto důvodu by měl mít dostatečnou finanční rezervu. V případě, kdy by nebyly tyto finance vyčerpány, by pak měly být použity na umořování státního dluhu.  

Vláda má na svém zasedání dne 16. září 2019 na programu projednání návrhu státního rozpočtu na rok 2020, který předkládá ministryně financí Alena Schillerová. Jednání se účastní prezident Miloš Zeman. Rozhodující pak bude schválení rozpočtu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Zde jenom připomenu situaci při schvalování rozpočtu z minulého roku, kdy poslanci tento nejdůležitější zákon k zajištění chodu státu schválili až 19.12.2018, a to 108 hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM a následně ho podepsal prezident republiky. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

V navrhovaném státním rozpočtu na rok 2020 se počítá s celkovými příjmy ve výši 1.578,1 mld. Kč, výdaji ve výši 1.618,1 mld. Kč a s celkovým schodkem 40 mld. Kč. Ministryně Schillerová v obhajobě rozpočtu uvedla, že se v příštím roce očekává vyšší výběr daní a je zohledněn růst inflace. Oproti loňskému rozpočtu je v návrhu počítáno s nejvyšším navýšením pro ministerstvo práce a sociálních věcí o 51 mld. Kč na celkovou částku 688,2 mld. Kč. Ministerstvo školství má plánováno o 20 mld. Kč více než v loňském roce, ministerstvo pro místní rozvoj o 15,1 mld. Kč více, ministerstvo obchodu o 10,1 mld. Kč více a také byly zvýšeny výdaje na obranu o 8,8 mld. Kč oproti roku 2019. Méně přidělených financí na příští rok oproti letošnímu roku je plánováno např. pro Nejvyšší kontrolní úřad a Kancelář veřejného ochránce práv. V této souvislosti jenom zmíním informaci o tom, že současně platný státní rozpočet na rok 2019 byl po prvních osmi měsících letošního roku ve schodku 15,4 miliardy korun. Jedná se tak o výrazné zhoršení oproti loňskému červnu, kdy byl státní rozpočet v přebytku 14,8 miliardy. Hůře stát hospodařil naposledy v srpnu 2013. Tyto informace by měly být dostatečným signálem k tomu, abychom byly obezřetní a neplánovali žádný schodek pro budoucí státní rozpočty.

Naše hnutí SPD předložený návrh státního rozpočtu s plánovaným schodkem 40 miliard ve Sněmovně nepodpoří. Naše ekonomika se pomalu přibližuje od období ekonomického růstu do recese, a tak by měl být návrh státního rozpočtu na rok 2020 vyrovnaný. Hnutí SPD má v programu ústavní dluhovou brzdu s legislativou podle vzoru Švýcarska, ve které je uvedeno, že výdaje státního rozpočtu musí dlouhodobě odpovídat příjmům. Chovejme se jako řádní hospodáři a neplánujme státní rozpočty se schodkem, což je velmi nezodpovědné hlavně vůči našim dětem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…