Schillerová (ANO): Předsedové poslaneckých klubů byli pány Stanjurou a Fialou evidentně oklamáni,

10.10.2023 19:05

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 10. října 2023 k účetním machinacím ve vládním úsporném balíčku

Schillerová (ANO): Předsedové poslaneckých klubů byli pány Stanjurou a Fialou evidentně oklamáni,
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Dámy a pánové,

bezesporu nejvýznamnějším počinem pětikoaliční vlády je balíček představený v květnu na tiskové konferenci ve Strakově akademii. Balíček má dvě části. První část - balíček daňový. Ten představuje zvýšení daní o téměř 73 miliard korun. Jeho detailní paragrafovanou podobu známe již několik měsíců. Druhá část - úspory na dotacích a provozu. Zde vláda slíbila meziročně uspořit 62,5 miliardy korun.

Nejprve k úsporám na provozu. Na konci září byl Poslanecké sněmovně doručen návrh státního rozpočtu na příští rok 2024. Místo slíbených úspor na provozu obsahuje naopak růst provozních nákladů státu, a to o 3,5 procenta. Takže žádný pokles provozních nákladů, ale růst provozních výdajů. Růst, a to navzdory vysoké srovnávací základně v letošním roce. První nedodržený slib.

Nyní pojďme k dotacím. Je to přesně týden, kdy Ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu tabulku těch údajně rušených dotací. Dovolte mi malou rekapitulaci. 51,5 miliardy korun, které stát ušetří přehozením financování energetické přenosové soustavy a distribuční sítě a přehozením financování obnovitelných zdrojů na firmy a domácnosti. Snížení rozpočtu Ministerstva školství o 6 miliard korun, ovšem nikoliv meziročně, ale oproti údajnému plánu, jak v České televizi potvrdil ministr školství. Snížení rozpočtu Ministerstva zemědělství na společnou zemědělskou politiku na rozvoj venkova a ekologii o 10 miliard korun. Ovšem opět nikoliv meziročně, ale oproti údajnému plánu, jak v České televizi potvrdil ministr zemědělství.

Snížení dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury o 4 miliardy korun, ovšem nikoliv reálně, ale pouze díky tomu, že SFDI bude financován mimorozpočtovou půjčkou, která nevstoupí do deficitu státního rozpočtu. Snížení dotace pro SFDI o 2,9 miliardy korun, ovšem opět nikoliv reálně, ale pouze díky tomu, že SFDI získá tuto částku místo státního rozpočtu zvýšením mýtného dopravcům. Snížení prostředků pro kraje na financování silnic II. a III. tříd o 2 miliardy. Moc se těším na poslance hnutí STAN, jak budou kvůli tomu křičet. Ano, právě takto vypadá ten druhý pilíř údajných a tolik slibovaných úspor na národním dotačním byznysu. Nedodržený slib číslo dvě.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36103 lidí

V řádech stovek milionů korun jsou pak tyto účetní machinace doplněny drobnými, převážně tupými škrty v následujících oblastech: dětské kroužky, školy, školky a družiny, dobrovolní hasiči, zoologické zahrady, domovy pro seniory, boj s kriminalitou, podpora válečných veteránů nebo opravy veřejných budov, náměstí a památek. Všeho všudy několik miliard korun. To tedy znamená, že přesně týden je už naprosto jasné, že bezprecedentní zvýšení daní nebude doprovázeno žádnou seriózní úsporou na dotačním byznysu ani na provozu státu. A že jednotliví předsedové koaličních stran, kteří mají být dle pana premiéra a ministra financí garanty dohody na podpoře tohoto balíčku, byli ze strany obou pánů uvedeni v omyl. Koncept takzvaného ozdravného balíčku se sesypal jako domeček z karet. Daňový balíček byl místo úspor doplněn tolik o dalším zvýšení daní a odvodů, a to nejméně o 51,5 miliardy korun za dražší energie.

Ve výsledku se tak bavíme o tom, že vláda hodlá zvýšit daně ne o téměř 73 miliard korun, ale o 124 miliard korun ročně. Za poslanecký klub hnutí ANO proto jednoznačně říkám, že jsme přesvědčeni, že jednotliví předsedové poslaneckých klubů byli ze strany pana Stanjury a Fialy evidentně oklamáni, a toto by mělo být předmětem mimořádného bodu jednání Poslanecké sněmovny. Mimořádného bodu, kde se bude Poslanecká sněmovna zabývat tím, že 99 % konsolidace probíhá zcela objektivně na příjmové straně rozpočtu. A také tím, co tato skutečnost bude znamenat pro další podporu balíčku v Poslanecké sněmovně.

A proto, paní místopředsedkyně, žádám o zařazení mimořádného bodu s názvem Podpora balíčku ve světle nedodržení slíbených úspor na výdajové straně. Prosím zařadit tento bod jako první bod po pevně zařazených bodech dnes. Pokud by nebyl takto odhlasován, tak ho prosím zařadit jako poslední bod dnešního jednacího dne.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podstatné je, jak se budou volební lístky vydávat

16:02 Mašek (ANO): Podstatné je, jak se budou volební lístky vydávat

Reakce na projev ministra zahraničí Lipavského v Poslanecké sněmovně nejen ke korespondenční volbě, …