Schillerová (ANO): Nikdo z vládních politiků už se nemůže na nic vymlouvat

30.09.2023 14:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopadům daňového balíčku ministra financí Zbyňka Stanjury na vývoj ekonomiky

Schillerová (ANO): Nikdo z vládních politiků už se nemůže na nic vymlouvat
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Vážení přátelé, už se Vám nikdo z vládních politiků nemůže na nic vymlouvat. Času už uběhlo příliš mnoho. Pamatujete si tu květnovou show Česko ve formě, na které pan Fiala bombasticky představil úspory 62 miliard? Bylo to něco mezi Česko hledá SuperStar a Silvestrovským speciálem. Napětí, odpočítávání, střídání řečníků na mikrofonu. Už ten den večer jsem v Událostech, komentářích varovala, že podle všeho si těch 62 miliard chce vzít Fialova vláda na lidech, a že to tedy nejsou žádné úspory na provozu státu.

Teď už to víme přesně. Svůj názor už řekl každý odborník, jehož slovo má v naší zemi nějakou váhu. Ekonomové Komerční banky spočítali, že kvůli Stanjurově daňovém balíčku přijde naše země o půl procenta hrubého domácího produktu, což znamená ztrátu národního bohatství o 55 miliard korun. Sami Stanjurovi podřízení na ministerstvu financí to odhadují na ztrátu 23 miliard. Daňový balíček nás nejen poškodí, ale přichází v nejhorší možnou chvíli. Světová ekonomika příští rok poroste o 3 procenta, jen ta naše se letos propadne o 0,2 procenta. Takže zatímco svět už zase hledí dopředu, Česká republika sotva přešlapuje na místě, stejně jako v roce 2012, když špatná hospodářská politika zaškrtila naši ekonomiku poprvé. Jen hlupák opakuje své chyby, chtělo by se říct.

V předvečer Dne české státnosti se definitivně ukázalo, že slibované úspory na dotacích a provozu státu, prostě neexistují. Balíček pouze zvyšuje daně lidem a firmám. Dokonce nejvíc v dějinách České republiky. A ten slavný „Konec dotačního byznysu?“ Vždyť jen vláda přehazuje všechny náklady za obnovitelné zdroje a související poplatky na lidi a firmy. Průměrná rodina zaplatí 6000 korun ročně navíc a firmám vzroste platba za regulovanou složku energie o neuvěřitelných 250 procent. Takhle všechny dohromady zatíží dalšími 65 miliardami korun.

Takže se ptám, vážená ODS, opravdu hodláte zvýšit daně firmám z 19 na 21 procent a snížit tak atraktivitu naší země pro zahraniční i domácí investory? Opravdu si stojíte za zvýšením odvodů živnostníků z 25 na 40 procent průměrné mzdy, takže si aktivní lidé, kteří požadují od státu nejméně ze všech, připlatí 100 procent současného odvodu a ročně tím přijdou o 23 tisíc korun?

Ptám se TOP 09, opravdu chcete zdvojnásobením daně z nemovitostí říct všem, že si za své osobně vydřené vlastnictví bezdůvodně připlatí, v době extrémních úroků z hypoték, a to tisíce korun ročně? Klidně podpoříte, že se daňová sazba 23 procent bude týkat už i lidí se základem daně milion a půl ročně? Chcete takto potrestat ty ekonomicky nejúspěšnější v zemi, kteří vám dali důvěru, abyste se rvali za jejich zájmy?

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí

Ptám se KDU-ČSL, opravdu dovolíte zrušením školkovného, razantním zastropováním slevy na druhého z manželů, zdražením kojenecké vody, léků nebo péče o staré a nemocné ublížit rodinám, které vám daly důvěru, že jejich zájmy nezklamete? Dovolíte úpravou nemocenské zatížit průměrnou rodinu částkou 500 korun každý měsíc? Nechcete raději trvat na tom, aby Ministerstvo financí znovu řádně vybíralo daně, jako se tomu dělo za předminulé vlády, ve které jste byli společně s hnutím ANO?

Ptám se Pirátů, jestli jste připraveni vysvětlit studentům, že přijdou o slevu na dani, která jim pomáhá financovat náročné období života, kdy si musí vydělávat na živobytí při studiu, kdy každá tisícikoruna rozhoduje o tom, jestli ve studiu budou pokračovat, nebo nikoliv? To je vám opravdu bližší zvyšovat daně za kulturu, sport, hromadnou dopravu nebo ubytování, než řádně čerpat evropské peníze a pracovat na efektivnějším státním aparátu? Chápete, že změny, které chcete zavést u dohod o provedení práce, jsou naprosto nepřipravené a způsobí kolaps u skoro dvou milionů dohodářů a jejich čtvrt milionu zaměstnavatelů?

Ptám se Starostů a nezávislých, jestli jste připraveni vysvětlit skutečným starostům a primátorům, že přijdou o desítky miliard korun v důsledku úprav u rozpočtového určení daní, snížení valorizace příspěvku na výkon přenesené působnosti či financování IROP?

Pan premiér se nedávno přirovnal k fotbalovému kouči. Tak dobrá. Každý trenér by měl vědět, kde má jeho tým silné stránky a kde zaostává. Česká republika byla na konci vlády hnutí ANO jednou z nejméně zadlužených zemí Evropské unie. Průměrné zadlužení evropské země je kolem 80 procent HDP, zadlužení Česka je poloviční. Tým České republiky má solidní obranu, kterou nám může závidět většina ostatních států v lize. Jenže náš tah na branku je naprosto mizerný. V letošním roce místo postupu dopředu pinkáme míč našeho bohatství beznadějně dozadu a nezdá se, že bychom na zpevnění našeho růstu, tedy útoku, chtěli pracovat. Místo abychom zpevnili zálohu a posílili útok, stahujeme se zpátky do obrany, abychom zabetonovali vlastní brankoviště jako nějaké ustrašené béčko. S takovou strategií v žádné lize nevyhrajeme. Proto je kouč na výměnu.

Hezký víkend Vám všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…