Senátorka Jelínková: Legislativní návrhy pomůžou obětem násilí a sexuálního nátlaku

08.07.2021 8:36

Již před rokem jsem se intenzivně začala věnovat trestní problematice. Není mi jedno a nemohu zavírat oči nad páchaným násilím na dětech, bezbranných a zranitelných, ženách a ani nad domácím násilím.

Senátorka Jelínková: Legislativní návrhy pomůžou obětem násilí a sexuálního nátlaku
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Meziroční trend týrání a sexuálního násilí bohužel narůstá. Je třeba otevřít oči a konat! Uspořádala jsem proto kulaté stoly k problematice týrání dětí, webinář na téma „Když se stane domov i sociální sítě nebezpečím pro děti a bezbranné", proběhly rozvory s legislativci, diskuze s odborníky a zástupci doprovodných organizací a mnoho dalšího. Nasbírala jsem spoustu legislativních námětů a návrhů.

Nyní mohu konstatovat, že roční práce se vyplácí a blíží se do finále formou připravovaných legislativních změn. Například v senátu jsem společně s kolegyní Annou Hubáčkovou podala pozměňovací návrh k trestnímu zákoníku u zvlášť zranitelných obětí. Je v něm explicitně rozšířen a vyjmenován okruh zvláště zranitelných osob a je tam pojmenován trestní čin znásilnění, týrání svěřené osoby a trestný čin týrání osoby žijící ve společné domácnosti. Oběti mají například právo zastupování zmocněncem bezplatně nebo za sníženou cenu, právo na zabránění kontaktu s pachatelem, právo na volbu pohlaví vyslýchajícího či tlumočníka, zvlášť ohleduplný a citlivý přístup při výslechu atd. Tento náš návrh schválila v úterý dne 25. května také Poslanecká sněmovna.

Dále připravujeme s kolegyní Pavlou Golasowskou novelu trestního zákoníku, ve které se chceme zacílit na domácí násilí, stalking, znásilnění, dětskou pornografii na sítích a obchodování s dětmi. Novela by měla změnit trestní postihy za výše zmíněné násilí na dětech i dospělých, které jsou stále velmi nízké. Agresoři si musí být dobři vědomi dopadů za své spáchané činy. Samozřejmě zvýšené tresty nevyřeší vše, je nutné řešit také prevenci a především s agresory pracovat, aby se jejich činy neopakovaly. Nejdůležitější je prevence, osvěta a podpora rodinného života. Nesmírně důležitá je také lékařská terapie pro ty, kteří týrají své oběti. Bohužel v současnosti neexistuje žádný legislativní postup, který tuto terapii nařizuje. I to je mým cílem změnit. Je totiž nesmírně důležité, aby se zmírnily dopady na psychiku a zdraví oběti!

Dále chci v zákoně změnit definici domácího násilí. Je velmi špatně, že v zákoně není přesně domácí násilí definováno a dochází k zaměňování definice domácího násilí. V neposlední řadě nesmím opomenout znásilnění. Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění. Je nutné učinit změnu právní definice znásilnění v trestním zákoníku tak, aby byla hlavním aspektem skutkové podstaty tohoto trestného činu absence souhlasu při sexuální aktivitě. V současné definici chybí definice nekonsenzuálního – nesouhlasného a nedohodnutého pohlavního styku bez jasného důkazu užití násilí. Jako společnost musíme být více kompaktnější a jasně a přehledně čelit těmto formám násilí. Je mým cílem vytvořit takové prostředí, aby pachatelé neměli možnost násilí konat.

Šárka Jelínková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…