Jelínková (KDU-ČSL): O boji se sexuálním obtěžováním už nesmíme jenom mluvit

31.05.2021 9:45 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu ke kauze Dominika Feriho

Jelínková (KDU-ČSL): O boji se sexuálním obtěžováním už nesmíme jenom mluvit
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Píšete mi, co říkám na kauzu kolem Dominika Feriho. Nad celou situací jsem hodně přemýšlela a následující text je pro všechny, kteří chtějí znát můj názor. Je delší, ale přečtěte si ho, prosím, celý.

Jsem lidovecká senátorka, 1. místopředsedkyně KDU-ČSL, konzervativní žena, křesťanka. Tohle je můj pohled nejen na aktuální kauzu, ale hlavně na celou problematiku sexuálního násilí a nátlaku, jehož nejčastější obětí jsou právě ženy.

Mám dceru, které je 12 let. O to citlivěji vnímám všechny příběhy především mladých žen a dívek, které se staly obětí jakéhokoliv násilí nebo sexuálního nátlaku. V jakékoliv formě, v jakémkoliv věku, v jakékoliv situaci.

Lidská duše je křehká. A je také jedinečná. Proto, co jednomu může připadat normální, druhému absolutně za hranou. Nad čím jeden mávne rukou, druhého traumatizuje do konce života. Proto odmítám jakékoliv zlehčování výpovědí osob, které se svěřily, že zažily násilí nebo se staly obětí sexuálního nátlaku. Znovu říkám - jakékoliv.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Do politiky jsem šla mimo jiné z toho důvodu, abych pomáhala těm, kdo pomoc potřebují. Abych dokázala využít sílu, kterou mi politická funkce dává, a pomohla těm slabším nebo znevýhodněným. A přesně tohle k tomu také patří.

Představa, že má dcera vyrůstá ve společnosti, která sexuální nátlak, nebo násilí obecně, toleruje, mě děsí. Takhle to zkrátka nemá vypadat. Děsí mě, že bychom měli žít ve společnosti, kde je téma obtěžování (v jakékoliv formě) tolerováno. Kde je téma sexuálního nátlaku jakýmsi veřejným tajemstvím, o kterém se tak nějak ví, ale nikdo s tím nic nedělá.

Nechci, aby kdokoliv využíval svoje postavení, svoji auru hvězdy k tomu, aby vyvíjel nátlak zejména na mladé dívky a ženy, zesměšňoval je, obtěžoval je, nebo je dokonce zneužíval. Takovému chování musíme říct jasné NE. Musíme dát jasnou stopku agresorům, kteří si vybírají zranitelné typy osobností, u kterých ví, že je dokážou zmanipulovat a že jim naprosto nevhodné chování projde. Musíme taky zvýšit sebevědomí žen a dívek, zapracovat na něm. Aby každá věděla, že pokud se něco takového stane, nemá si to nechat pro sebe. Má zavolat na policii a hned to řešit.

Je jedno, která osoba se nátlaku a agrese dopustila - jak je slavná, co má za sebou, kolik má kolem sebe fanoušků, přátel, podporovatelů. Žijeme v roce 2021. O boji se sexuálním obtěžováním už nesmíme jenom mluvit. Musíme dát sexuálním predátorům jasný signál, jasné hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…