Udženija (ODS): Model komunitního bydlení považuji za ideální řešení

07.06.2023 6:23 | Tisková zpráva

Městská část Praha 20 v Náchodské ulici postavila bytový dům se sedmi byty pro občany v bytové nouzi. Novostavba stojí na místě bývalého Kuprova domu.

Udženija (ODS): Model komunitního bydlení považuji za ideální řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Startovací byty budou sloužit mladým rodinám, seniorům či sociálně slabším. Na výstavbu přispělo hlavní město z Fondu rozvoje dostupného bydlení, díky tomuto fondu vzniknou v Praze v příštích letech stovky nových bytů. V novém domě pro občany v bytové nouzi v Horních Počernicích se nachází sedm bytů se sklepními kójemi, balkonem a parkovacím stáním. Každá bytová jednotka je tvořena zádveřím, koupelnou s WC a obytnou místností s kuchyňským koutem. Jeden z bytů je přizpůsoben pro fyzicky handicapovaného nájemníka.

Jedná se o tzv. startovací byty s velikostí obytného prostoru do 30 m2, které by měly sloužit přechodně po dobu nejdéle tří let, než si jejich nájemníci najdou vlastní bydlení. Vzhledem k velikosti bytu je výhodou, že poplatky za energie by se neměly vyšplhat na více než pět tisíc korun.

„Kdybych měla parafrázovat slavný výrok, pak se sice jedná o malý krok pro Prahu, ale o velký skok pro řadu lidí, kterým dokážeme konkrétně pomoci v jejich aktuální životní situaci. Bydlení zde totiž najdou jak mladé rodiny, tak senioři nebo hendikepovaní. Tento model komunitního bydlení považuji za ideální řešení, které budu vždy a ráda podporovat,“ uvádí Alexandra Udženija náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro oblast bydlení.

Na místě novostavby se v minulosti nacházela benzínka a rodinný dům nazývaný Kuprův, kde sídlili i hasiči. Městská část přišla s nápadem na odkoupení chátrajícího domu v roce 2016, o rok později radnice objekt v Náchodské ulici odkoupila od soukromých majitelů a následující rok jej nechala podle plánů zdemolovat. V roce 2021 se pak na jeho místě začala budovat nová stavba podle návrhu architektky Kristiny Karhanové. Stavební práce byly dokončené letos v únoru a nyní probíhá kolaudační řízení. Jakmile bude kolaudace hotová, budou se moci do svého nového domova nastěhovat nájemníci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.