Úsvit: Parlamentní pracovní skupina pro teritorialitu exekutorů

17.09.2014 18:49

Hnutí Úsvit se problematice exekutorů věnuje dlouhodobě a podařilo se nám prosadit na parlamentní půdě vytvoření pracovní komise pod vedení poslance Marka Černocha.

Úsvit: Parlamentní pracovní skupina pro teritorialitu exekutorů
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

V této komisi jsou zástupci ministerstva spravedlnosti, zástupci stran v parlamentu a dalších subjektů, jako je například Člověk v tísni, Soudcovská unie nebo exekutorská komora. Cílem je prosadit konec velkobyznysu s dluhy v České republice.

Na posledním jednání pracovní skupiny, byl vznesen požadavek na Ministerstvo spravedlnosti, aby  do konce srpna vypracovalo analýzu k této problematice. Předložená analýza bohužel přehlíží zásadní nešvar a to je kupčení s pohledávkami. Dále ministerstvo neudělalo porovnání s okolními státy. A to přesto, že v zemích EU je zavedena teritorialita a dokonce na Slovensku jí chtějí zavést sami exekutoři.  Dále chybí stanovisko soudců, chybí porovnání s notáři. Sečteno a podtrženo je tato analýza nedostatečná.

Kroky navrhované ministerstvem, jako je například natáčení exekucí na kameru, jsou jen dílčí a nesystémové kroky.

Pracovní skupina přesto připravuje na základě svých podkladů návrh, který bude předložen do Sněmovny. Jednáme tak ,aby tato novela měla podporu napříč politickým spektrem. Spolupracujeme také se zástupci Senátu, kteří také navrh připravují. Pokud bude dál v rámci exekucí volná soutěž, mnoho se nezmění.

Soudce nebo notáře si člověk také nemůže vybrat podle svého.

Lidská práva jsou zakotvena v Listině práv a svobod. Nevidíme důvod, proč by dlužník měl mít v České republice méně práv, než vrah.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Europoslanci si v Plzni připomněli výročí konce 2. světové války

14:07 ODS: Europoslanci si v Plzni připomněli výročí konce 2. světové války

Pokračujeme v kontaktní kampani po celé republice! Další zastávkou Alexandra Vondry, Veroniky Vrecio…