Valenta (KSČM): Pravicoví radikálové opět na scéně

02.03.2014 15:40

Nezvanými hosty se, již po několikáté od roku 2008, stali v Plzni příznivci extrémní pravice. Necelá stovka radikálů, si dala v sobotu ve 14 hodin své dostaveníčko u chrámu sv. Bartoloměje na Náměstí Republiky, odkud se měla po projevu vybraných řečníků k občanům vydat na cestu centrem regionální metropole.

Valenta (KSČM): Pravicoví radikálové opět na scéně
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Bohužel však pro organizátory akce přestal hned na počátku fungovat jejich jediný megafon, a tak se hlavní řečník omezil pouze na pár nesouvislých vět plných zavádějících a ničím nepodložených odsudků a intolerance, spíše pojatých jako „výkřiky do tmy“.

Zazněla jediná relevantní informace a tou bylo, že celá akce byla oficiálně nahlášena jako protest proti „financování rasistického a protičeského občanského sdružení Romea vládou ČR“ a podpora „dodržování práv všech občanů“.

Takto zformulované důvody shromáždění nebyly místně příslušným úřadem městského obvodu sezdány jako protizákonné a tak se mohli do černého odění, často silně podnapilí mladíci, dát i zde v Plzni na svůj marš. Provolávaná xenofobní hesla typu „Čechy Čechům“ nebo „totalitní stát nenechá nás spát“ ovšem velice rychle odhalila pravé důvody akce. Těmi jsou již dlouhodobě explicitně vyjevovaný rasismus a občanská nesnášenlivost.

Naštěstí však celá událost proběhla v relativním poklidu. Nedošlo k žádným větším výtržnostem, pouze dva mladíci byli následně policií předvedeni pro spáchání doposud nespecifikovaného přestupku. Přesto však mohli policisté postupovat při ochraně veřejného pořádku i razantněji. Například, když se ve sroceném davu objevili bojoví psi, sice na vodítku, avšak bez náhubku. A vyplašená zvířata dávala svoji nervozitu z velkého množství lidí a přítomného hluku svému okolí také velice agresivně znát. Docházelo tak zcela evidentně k porušování městské vyhlášky č. 19/2006 o volném pohybu psů a to bez jakékoliv restrikce.

V cíli krátkého pochodu, na Husově náměstí, již očekávaly absurdní průvod složený z menšiny vyřvávajících otrikolórovaných demonstrantů a drtivé převahy novinářů, televizních pracovníků a dohlížejících policistů asi dvě stovky odpůrců neonacismu. Přes obousměrné verbální výpady a invektivy byla celá tato nesmyslná a hlavně kontraproduktivní iniciativa kolem 17. hodiny ukončena a její účastníci se bez větších problémů rozešli.

Závěrem lze konstatovat, že přihlížející občané Plzně tuto akci, ve své absolutní většině, razantně odsoudili, i když i zde by se ojedinělá občanská podpora extremistickým a „snadným“ řešením sociálních problémů také našla.

Těmi, kdo však ponese značné finanční náklady na rozsáhlé policejní manévry, dokonce za přítomnosti služebního vrtulníku, na svých bedrech budeme nepochybně však prostřednictvím svých daní, bez rozdílu názoru a přesvědčení, bohužel my všichni!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Valenta - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…