Vinklátová (SLK): Záchrana a stěhování. Jilemnický Šaldův statek unikl zkáze

01.11.2021 6:37 | Tisková zpráva

Šaldův statek, jehož historie sahá až před rok 1732, je jednou z architektonických památek města Jilemnice. K hlavní roubené budově byly postupně přistavovány další objekty – chlév, kůlny a stodola. Rodina Šaldova, jejíž jméno dům nese, jej získala na přelomu 19. století.

Vinklátová (SLK): Záchrana a stěhování. Jilemnický Šaldův statek unikl zkáze
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Řada venkovských stavení má velkou historickou hodnotu. Naštěstí se díky mnoha nadšeným lidem tyto domy zachovaly do dnešní doby. Šaldův statek je jedním z nich. Nalézá se v Jilemnici, kde stojí za vidění i tamní Zvědavá ulička, která je jedinečným souborem staveb lidové architektury,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Šaldovi obývali dům až do roku 1964, kdy se přestěhovali do nedaleké novostavby. Tím statek přestal sloužit k trvalému bydlení a postupem času začal chátrat. Žalostný stav celého stavení si proto vynutil radikální rekonstrukci.

Jednotlivé části domu byly zdokumentovány, trámy očíslovány a poté byl dům postupně rozebrán. Původní zdravé trámy byly využity, poškozené a nepoužitelné nahrazeny. Dům byl sestaven v původní podobě na nových základech zhruba o 30 metrů blíže ke Zvědavé uličce. Současný vzhled domu odpovídá stavu na přelomu 19. a 20. století.

V současné době je Šaldův statek státem chráněnou kulturní památkou. Sídlí v něm nekuřácká restaurace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.