Vinklátová (SLK): Kraj odmění poctivou nálezkyni středověké historické sošky Ježíška

06.10.2021 21:09 | Tisková zpráva

Poskytnutí finanční odměny za nález historického uměleckého díla schválili na svém úterním zasedání krajští radní. Záměr ještě musí posvětit krajské zastupitelstvo. Zhruba šest set let starou sošku z pálené hlíny nalezla žena při práci na zahradě v Křižanech.

Vinklátová (SLK): Kraj odmění poctivou nálezkyni středověké historické sošky Ježíška
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Hodnotu drobné plastiky určil soudní znalec na 40 tisíc korun, poctivá nálezkyně obdrží od kraje dvacet procent, tedy osm tisíc korun.

„Stává se, že někteří lidé nálezy zatají, prodají, a ty pak končí v soukromých sbírkách. Porušují zákon a kraje i stát přicházejí o cenné kulturní dědictví. Odměnu nálezcům navrhujeme vždy, a také v tomto případě se tak stalo. Důvodem je, abychom motivovali další nálezce k odevzdání budoucích nálezů,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

siška

Umělecké dílo představuje sošku malého Ježíška bez šatů, který drží v levé ruce kouli neboli sféru, jež symbolizuje svrchovanou moc. Sošce chybí spodní část od půli stehen. Podle soudního znalce pochází z 2. poloviny, respektive konce 15. století.

Žena na plastiku narazila letos na jaře při okopávání zahrady. Po nálezu sošky byl kontaktován archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský i soudní znalec se specializací na umělecká díla Ľubomír Turčan. „Soška je podle zákona o státní památkové péči majetkem Libereckého kraje a bude následně předána do sbírek Severočeského muzea v Liberci, které je krajskou příspěvkovou organizací,“ doplnila Vinklátová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…