Výborný (KDU-ČSL): Ministr nemá vliv na výši platu na vysokých školách

02.09.2022 19:57

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Výborný (KDU-ČSL): Ministr nemá vliv na výši platu na vysokých školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Dobré ráno, kolegyně, kolegové, pane místopředsedo, paní ministryně.

Já tedy nevím, prostřednictvím pana předsedajícího, pane kolego, pane profesore Raisi, mně to přijde fakt až takové jako nedůstojné a hloupé, když zrovna vy hovoříte o nějakém profesorském moralizování. To mě velmi mrzí z vašich úst. Nevím, možná jste četl jenom nějaký vám připravený projev. Tak nevím, jestli to myslíte vážně, ta vaše slova.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Ale věcně. Věcně k tomu, co jste říkal a co stihnu v těch dvou minutách. První věc: Pokud jde o ty platy, které jste zmiňoval. Je potřeba si přečíst celé to programové prohlášení naší vlády. Ten závazek 130 % je na toto vládní období, tedy do roku 2024, jsme deklarovali, taky při všech rozpočtových jednáních s panem ministrem financí, a mohou to potvrdit to kolegové ze všech koaličních stran, že se s tímto i nadále počítá. To, že v roce 2023 toho nedosáhneme, to jsme také říkali. Ale zároveň držíme tu linku, a já jsem ji vždycky chválil, které se podařilo dosáhnout vaší vládě. Takže to je jedna věc.

Druhá věc. Pokud jde o ty nepedagogy, tak od dnešního dne je tam navýšení + 10 %, stejně tak jako pro další zaměstnance ve veřejné sféře. Takže tady je opět potřeba ty věci uvést na pravou míru. Pokud jde o ty vysoké školy, no tak předpokládám, že vy sám, jako vysokoškolský profesor a bývalý děkan nebo rektor, teď se omlouvám, moc dobře víte, že je to otázka autonomie těch vysokých škol.

A upřímně, nalijme si čistého vína, to, že na některých vysokých školách je poměrně vysoká přezaměstnanost, tak potom to samozřejmě dopadá i do těch platů. Ale žádný ministr, a to je úplně jedno, jestli tím ministrem byl Robert Plaga nebo je dneska pan ministr Balaš, v zásadě nemá vliv na výši platu na vysokých školách. Já bych pak pokračoval dál, zákon o pedagogických pracovnících, myslím, že moc dobře víte, o co jde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…