Vymazal (Piráti): Podařilo se mi do vyjednávání protlačit i regulaci konopí

21.06.2020 17:33

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému týdnu

Vymazal (Piráti): Podařilo se mi do vyjednávání protlačit i regulaci konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Vymazal

Uff. To byl týden. Ve Sněmovně jsme měli koronu a pak zase ne, vyjednávali jsme o největším rozpočtovém schodku v dějinách, zažili jsme nějaké podrážení židlí a tak. Nebudu to tentokrát moc zdržovat a pustím se do toho rovnou.

V pondělí jsem se přesouval z Brna do Prahy. Vůbec jsem ještě netušil, co všechno se za ten týden odehraje a zabýval jsem se zejména přípravou materiálů o konopí pro všechny poslance. Jak jistě víte, okolo této rostliny panuje celá řada mýtů, třeba že by se regulací dostalo konopí k dětem. To je samozřejmě nesmysl. Ale řada lidí mu věří. Až budu mít ten materiál hotovej, tak vám ho sem plácnu. Třeba ho taky využijete.

V úterý jsme měli klub a připravovali se na plénum. Ještě před tiskovou konferencí jsme stihli podpořit aktivisty za práva zvířat na Malostranském náměstí. Postavili si tam velkou klec, ve které se střídají po 12 hodinách dobrovolníci a snaží se upozornit na problematiku klecového chovu. Tak jsme se tam taky nechali zavřít. Možná jste viděli nějaké fotky na profilu u Ivan Bartos. No a odpoledne jsem se během schůze stihl potkat s panem doktorem Zambojem, který pracuje v poradně pro občanství, občanská a lidská práva. Řešili jsme spolu návrat trestanců s odpykaným trestem zpátky do společnosti. Připravujeme teď návrh, který by umožnil řediteli věznice udělit trestanci povolení k nákupu počítače z vlastních prostředků, aby s ním mohl studovat. Chci to načíst k novele o trestním řádu. Tak uvidíme.

Středa. To jsme vyjednávali o podobě nového rozpočtu. Určitě už jste o tom slyšeli. Sekera půl bilionu korun. Největší v historii. Bylo nám jasné, že se vláda opět dohodne s komunisty, ale nechtěli jsme to podcenit a tak jsme se ve snaze oslabit pozici komunistů pustili do vyjednávání o rozpočtu taky. Podařilo se mi do vyjednávání protlačit i regulaci konopí, která by výdajové stránce státu ušetřila peníze za represi a na pojistném za léčebné konopí. Jak to dopadlo, víte. Vláda se nakonec zase opře o komunisty. A taková perlička. Večer se objevila zpráva, že člen rady pražského magistrátu má koronavirus. Jelikož se setkal s lidmi, kteří se setkali zase s námi, museli jsme vyhnat celý náš sněmovní aparát na home-office. Sami jsme na home-office nemohli. Abych to zkrátil, o dva dny později se zjistilo, že žádný ze dvou potenciálně infikovaných poslanců koronu nemá, takže se zase všechno vrátilo do normálu. Ale povím vám, nebyl to příjemný pocit.

Ve čtvrtek jsme měli mimořádnou schůzi k suchu, kterou jsme pomohli svolat. Je to paradoxní, zvláště teď, když části území zachvátily povodně, ale sucho je vážný problém. Naše krajina neumí zadržet vodu. Velké téma. Na schůzi jsme netradičně zvládli projednat všech 8 bodů. Tři se týkaly vodního zákona, jeden pozemkových úprav, další tři zase uprovaly Listinu a Ústavu a posledním bodem byly informace vlády o Green Dealu. Je toho hodně a zasloužilo by si to vlastní příspěvek. Pokud vás to zajímá, do komentářů vám házím odkaz, kde se všechno dozvíte.

No a pátek. Už jsem vám o tom psal. Informační povinnost u odposlechů. Na poslední chvíli zničehonic otočili poslanci vládní koalice (včetně komunistů) a můj návrh na to, aby státní zástupce dal nevinným lidem na konci přípravného řízení vědět, že byli odposloucháváni, neprošel. Řekl jsem to předtím, řeknu to znova. Nic nevzdáváme. Zákon jde ještě do Senátu. Máme tam vlastního pirátského senátora Lukáš Wagenknecht a s Markem Bendou, předsedou Ústavně právního výboru, jsme dohodnutí, že tento návrh zkusíme protlačit ještě tam.

Takže tohle byl náš týden. Teda povím vám, být v opozici není žádný med. Není jednoduché pravidelně sledovat, jak smysluplné návrhy padají pod stůl jenom z rozmaru pár vlivných lidí ve Sněmovně. Ale to jsme věděli, že to tak bude. Musíme zkrátka vydržet, dělat poctivou práci a doufat, že to lidi ocení. Třeba se jednou karty obrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…