Zahradil (ODS): Proč je to, co se momentálně děje v Haagu, důležité

05.03.2022 14:03 | Ze sítí

Analýza právníka Jakuba Harašty mezinárodně právní obrany Ukrajiny proti Rusku, převzatá na facebookový profil

Zahradil (ODS): Proč je to, co se momentálně děje v Haagu, důležité
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Tohle je velmi zajímavá analýza mezinárodně právní obrany Ukrajiny proti Rusku z twitteru právníka J.Harašty @HarastaJakub, kterou přetiskl David Petrla a já ji přebírám od něj:

Proč je to, co se momentálně děje v Haagu, důležité? A proč je to důležité jinak, než si možná myslíte?

DISCLAIMER: Vždy prosím mějte na paměti, že mezinárodní právo je poměrně složitá mašinerie, takže řadu věcí zjednodušuji.

Když se řekne Haag, představíme si válečné zločiny souzené před Mezinárodním trestním soudem (ICC). V Haagu ale také sídlí Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), který řeší spory mezi státy. A ke kterému UA zamířila.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Pustit se do ozbrojeného konfliktu v souladu s mezinárodním právem není úplně jednoduché. Hlavním narativem, který RF razí, je „zvláštní vojenská operace“ navazující na uznání Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR, LNR). A k této operaci RF mohlo přistoupit, jak samo tvrdí, protože ze strany UA dochází ke genocidě v DNR a LNR. Snaha pohnat původce genocidy před soud je bezesporu vznešeným cílem.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Tohle je velmi silný argument, který celou situaci rámuje určitým způsobem. S tímto narativem se dá bojovat na mnoha frontách.

Nebylo by ale hezké, kdyby se vůči němu dalo vymezit soudně?

RF i UA jsou signatáři Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidia. UA se tak obrátilo na ICJ s tím, že žádná genocida v DNR a LNR neprobíhá a nikdy neprobíhala. Tvrdí, že celá „zvláštní vojenská operace“ je v rozporu s účelem Úmluvy a Úmluvu nelze tímto způsobem k ospravedlnění invaze ze strany RF použít. A protože je jasné, že plné soudní projednání této věci může trvat měsíce nebo i roky, doprovodila to UA žádostí o vydání předběžného opatření.

V této žádosti tvrdí, že existuje riziko nenapravitelných škod v případě, že budou vojenské operace pokračovat. Tyto škody pak vzniknou nejen UA, ale také celému mezinárodnímu společenství, protože dojde k degradaci termínu „genocida“ a vyprázdnění smyslu Úmluvy. ICJ má, v rámci předběžného opatření, RF nařídit zastavení vojenských operací zahájených dne 24. února 2022 a zakázat RF vést další akce, které by celý spor dále zhoršovaly a bránily jeho plnému vyřešení soudní cestou. Na toto vše má RF dostat, dle návrhu UA, jeden týden.

Může tak snadno dojít k situaci, kdy RF namísto nesmyslného tvrzení o genocidě (o kterém ale mnoho lidí rádo "diskutuje") bude mít v ruce rozhodnutí mezinárodního soudu, které mu explicitně nařizuje zastavit operace. Celá argumentace, na základě které RF válku rozpoutalo, se tak rozpustí rychlostí na mezinárodní soudnictví vskutku nevídanou.

V pondělí 7. března bude vyslyšena UA a v úterý 8. března RF. Slyšení budou v obou případech veřejná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…